• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Rafinált téralakítás

  Evangélikus templom, Budakeszi

  Építész: Benczúr László
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Hajdú József
   
  Budakeszi nyugati peremén, a szárnyait bontogató családi házas övezet közvetlen környezetében, a temető szomszédságában épült fel a Budakeszi Evangélikus Egyházközség új temploma. 2017 novemberében tették le a templom alapkövét, amely végül 2020 telére készült el. A külső egy puritán, tiszta alapvető térgeometriai elemekből álló, racionális épülettömeg. A kompozíció domináns eleme az ovális alaprajzú, terrakotta színű vakolt hasáb, amelyen hat pillérrel gyámolított, a trapéz alakú telek éleivel párhuzamos peremű lapostető nyugszik. A látszóbeton pillérekre az ökumenikusság jegyében kerültek fel különböző földrészeken 20-21. században mártírhalált halt keresztények nevei. A főhomlokzat középtengelyében két beton pengefal az általuk közrezárt fa lamellázattal alkotja a 18 méter magas templomtornyot, a tetején hangsúlyos latin kereszttel. A toronytest magassága ellenére légies hatást kelt. Az éjszaka sötétjében a torony figyelemfelkeltő kubussá változik: ebben a napszakban a lamellázat mögül erőteljes fény árad.
  Az enteriőr a külsőhöz hasonlóan racionális, tudatos belsőépítészeti átgondoltságról vall. Puritán egyszerűség és kifinomult nagyvonalúság ötvözetét láthatjuk a rétegelt lemezből készült, kivételes igényességű asztalosmunkákon. A rétegelt lemez indusztriális karakterét jócskán felülmúlja a már-már fehér bútorok finom megmunkálása és gondos, geometrikus tervezettsége.
   
   

  Megrendelő: Magyarországi Evangélikus Egyház (Krámer György igazgató), Budakeszi Evangélikus Egyházközség (Lacknerné Puskás Sára lelkész)
  Generál tervező: Benczúr & partner építész Kft.
  Vezető építész tervező : Benczúr László
  Építész munkatárs: Budaházi Eszter
  Belsőépítészet: Benczúr László, Budaházi Eszter
  Tartószerkezet: Bencze Zoltán – CÉH Zrt.
  Épületgépészet: Lukács László – CÉH Zrt.
  Elektromos tervezés: Sápi János – CÉH Zrt.
  Kertészet: Wallner Krisztina
  Tűzvédelel: Pukánszky Gabriella
  Generál kivitelezés: Kangyal Bálint – WANDBAU Kft.
  Acélszerkezet: Kendelényi Ádám – ARCO Művek Kft.
  Asztalosmunka és falburkolat: Varga Krisztián – Vargaholz Kft.
  Harang: Gombos Miklós
  Ötletadó a mártír keresztények emlékére: Dr. Fabiny Tamás elnök püspök
  A mártírok névsorának összeállítója: Dr. Lackner Pál ny. tábori püspök