• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Sikerre vitt ziccer

  Az Aramis S.E. futsalcsarnoka, Budaörs

  Építész: Sajtos Gábor
  Szöveg: Vékony Zsolt
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Izgalmas képződmény nőtt ki az egyik budaörsi domboldalból az elmúlt évben: az Aramis SE futsalcsapat, illetve az Illyés Gyula Gimnázium közös csarnoka nemcsak hasznosságával, hanem ügyes telepítése és ötletes kialakítása miatt is a város egyik jelképévé válhat.
  A két intézmény régóta fennálló igényét sikerült a 2018 szeptemberében átadott épülettel kielégíteni: egyrészt az iskola diákjainak itt zajlanak a testnevelés órái, másrészt a teremlabdarúgó egyesület itt rendezheti meg hazai mérkőzéseit, tarthatja edzéseit. Sőt, ezen felül a Budaörsi Diáksport Egyesület szakosztályai számára is nyitott a csarnok, elsősorban a röplabdások örülhetnek az új létesítménynek.
  Az épületet a Budaörsön már bizonyító SAGRA Építész Kft. tervezte, akik több helyi tervpályázaton is sikerrel vettek részt, és jelenleg is elképzeléseik szerint zajlik az idősek otthonának bővítése. Az irodát vezető Sajtos Gábor volt az egyik vezető tervezője a Budaörsi Városi Sportcsarnok és Uszoda épületének. Részben ennek is köszönhetik, hogy őket kérték fel a futsalcsarnok megtervezésére.
  A feladat nem volt egyszerű, ugyanakkor a végeredmény szinte magától értetődően áll a Szabadság út mentén. Többnyire azokat az épületeket tekintjük jól sikerültnek, amelyek esetében fel sem merül bennünk a kérdés, miért épp az adott formában valósultak meg – mindezt egyértelműnek látjuk. A futsalcsarnok esetében is így történt; ugyanakkor egyértelmű, hogy a tervezőknek komolyan át kellett gondolniuk a lehetőségeket. A tulajdonos, a budaörsi önkormányzat elsőre azt javasolta, hogy az iskola melletti, lejtős terület tetején álljon a futsalaréna, ez azonban problémákat vetett fel. Például az utcaképet is elrontva a csarnok így jóval magasabban állt volna az iskola meglévő épületeinél. Ezt Sajtos Gábor és munkatársai nem érezték ideálisnak, így amellett döntöttek, hogy magába a rézsűbe illesztik bele a sportközpontot, nagyjából egy szintre hozva azt a környező házakkal. Az ötlet abban is segítette a tervezőket, hogy könnyebben megszervezhessék a menekülő útvonalakat mind a küzdő-, mind pedig a nézőtérről.

  Generáltervező: SAGRA Építész Kft.
  Vezető tervező: Sajtos Gábor
  Építészek: Páll András, Virág Péter
  Építész munkatársak: Lukácsi Nóra, Szabó Dávid, Pelle Zita
  Tartószerkezet: Horváth Csaba
  Épületszerkezetek, szigetelés: Barta Ferenc
  Tűzvédelem: Deli Gábor
  Épületgépészet: Szatmári Örs
  Épületvillamosság: Vágvölgyi Ferenc
  Gyengeáram, tűzjelző: Móró Tibor
  Villámvédelem: Bodócs Péter
  Környezetrendezés: Kontra Dániel
  Építtető: Aramis Sport Egyesület
  Tulajdonos: Budaörs Város Önkormányzat