• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tanítók és tanulók rendezett társulása

  Bleyer Jakab Általános Iskola, Budaörs

  Építészek: Tőrös Ágnes, Pólus Károly, Nagy Csaba
  Szöveg: Dragon Zoltán
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Legtöbbször egy iskolaépület felújítása is örömet okoz, de egy új épület emelése igazán ritka esemény – kivéve Budaörsön. És a múlt idő végképp nem indokolt, mert noha a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola gyógypedagógiai intézményi egységének új tömbjét tavaly adták át, de az idén lakják be tanulók.
  2014. február 4-én emelkedett jogerőre a budaörsi Árpád u. 4-8. szám alatt a Bleyer Jakab általános iskola új épületére vonatkozó építési engedély. Ennek alapján Budaörs Város Önkormányzat megrendelésére (és finanszírozásában) 2015. augusztus 13-án a terület átadásával megkezdték a munkálatokat. 2015. szeptember 29-én ünnepélyes keretek között tették le az alapkövet, majd a mintegy 330 millió forintba kerülő új épület kivitelezése 2016 áprilisában fejeződött be. Az Árpád utcai iskola új épületének építéséhez összesen három telekre, és az ezeken lévő épületek lebontására volt szükség.
  Az iskolához tartozó tagozat tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozott tanulókat oktat, fejleszt. Az iskola a kötelező tanórai foglalkozásokon kívül rehabilitációs fejlesztéssel, logopédiai ellátással, kutyás terápiás és lovas terápiás foglalkozások biztosításával, illetve informatika és bábszakkörrel, kirándulásokkal, színházlátogatással, könyvtári és kézműves foglalkozásokkal is igyekszik a tanulók fejlődését elősegíteni. Az építészeti koncepció alapja egy, a használat szempontjából ideális akadálymentes, belső átriumkertes megoldás. Ezt a belső udvart öleli körbe a félnyereg- illetve nyeregtetős, 499 négyzetméteres épület. A térszervezést tekintve az átriumhoz közvetlenül kapcsolódnak a közlekedő részek, majd a tantermek, szaktantermek, igazgatási blokk, étterem, konyha, sport egység és a vizes blokkok – átellenben pedig a könyvtár és a technikaterem. Mindezeket a lehető legideálisabb csoportosításba rendezte, és a legkedvezőbb tájolással alakították ki az Archikon Kft. tervezői. A tantermek elé látványkertet, a szaktanteremhez pedig tankertet terveztek, a hátsó kertben pedig játszórész, tornapálya, parkoló és kerti tároló fogadja a negyven diákot.

  • Építész tervezők: Tőrös Ágnes, Pólus Károly, Nagy Csaba
  • Statika: Pintér Tibor
  • Épületgépészet: Nógrádi Péter
  • Elektromos tervező: Karácsony István
  • Kivitelező: LAM Zrt.