• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ufókifutó a magyar ugaron

  Gyümölcsfeldolgozó, Nyíradony

  Építész: Ekler Dezső
  Szöveg: Tuczai Rita
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A nyíradonyi homokos síkság markáns jelenségeként bukkan fel az Ekler Dezső által tervezett gyümölcsfeldolgozó üzem. Sötét vasbeton tömbje részleteiben kidolgozottan, de erőteljes, kísérletező gesztusként emelkedik ki a földből. Meghökkentő tömeg- és formaképzése újszerű a tájban. Nincsenek előzményei, ráadásul nem is ott valósult meg, ahova eredetileg tervezték.
  Szerkesztése a technológiai folyamat lekövetéséből ered. Megemelkedő, kiharapottan konzolos első és hátsó homlokzatai a feldolgozott gyümölcs be- és kiáramló pontjai között feszülnek. Egymásba tolt két épülettömegének hosszanti irányú, lejtős födémjei a feldolgozási folyamat préselés mozzanatát jelenítik meg. A hatalmas tömeg síkjainak feleselése, vagy éppen egymást megismétlő ritmikája megmozdítja statikus homokba ágyazottságát. Lejtőiről akár el tudna rajtolni egy felfrissült építészeti korszellem.
  A hátsó üzemterület két szárnya közül a nagyobbik a hűtőházat rejti, a keskenyebbikben indul a feldolgozás folyamata. A konzol ablakszemei mögött a hűtőház gépészete kapott helyet. A gyümölcs az épület belső tereinek sodrásában halad át a technológia folyamaton. Ahogy egyre kisebb darabokra hámozva-aprítva eljut a préselésig, úgy alacsonyodik a belső tér. Miután a gyümölcs eléri folyékony állapotát, az épület belmagassága ismét tágulni kezd, helyet adva a csomagolásnak és raktározásnak. Az épület konzolosan kiharapott elülső homlokzatának alacsonyabb hajlata kisebb teherautókat fogad. E fölött az irodarész található, ablakaival és erkélyével a kapu felé néz. A frontális homlokzat alacsonyabb, mint a hátsó szárnyak, mégis a tömege széltében erőteljesebb. Ferde síkú födémje vápán túli zöldtetős sávja lefut a talajig, ölelőn megtámogatva ezzel a hátulsó traktus induló lendületét. A ház közepén bújik meg az üzem tulajdonképpeni szolgálati bejárata.
  Nyíradony a környék egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Nevezetességei felsorolásakor valódi innovációt kifejező épületet a gyümölcsfeldolgozó üzemen kívül még alig tud felmutatni. Önmeghatározásához szüksége van modern épületek mintaképző erejére. A plasztikai értékekben gazdag épület kibírta az eredetileg tervezett téri kontextusból való kiragadását. Másképpen szól az ugaron, mintha a rejtekadó erdő lombkoronájával beszélgetne, de kendőzetlenségében felerősödnek gesztusai. A pusztába kitett gyönyörű épület megállít, megszólít, kíváncsiságot ébreszt. S bár minden elemének formai-logikai kiképzése a funkcionalitás igényéhez alkalmazkodik, talán éppen ebből a letisztultságból eredeztethető jelentéseinek, szándékának sokszálú olvashatósága.

  Építész: Ekler Dezső
  Építész munkatársak: Győri Balázs, Köves Bálint
  Szerkezet: Dudinszky Orsolya – Dudinszky Tervezőiroda Kft.
  Statika: Kovács István – Kovács és Kovács Stúdió Kft.
  Gépészet: Sor Zoltán – PHQ Épületgépészeti Mérnökiroda Kft.
  Elektromos tervezés: Barabás Zoltán – Fer-Mat Kft.
  Kert: Győri András
  Út: Fekete Zsolt