• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Város a városban

  OTP székház, Budapest

  Építészek: Földes László, Mónus János, Tóth László
  Szövegt: Mizsei Anett
  Fotók: Jaksa Bálint

  Városépítészeti léptékben indult el a Váci út irodafolyosója mentén álló tömb új saroképületének megtervezése. Két szomszédjához zártsorúan csatlakozó, de bizonyos pontokon a tömböt övező utcák felé megnyíló tömegében az átjárhatóság fontos szempont volt. A teljes tömb megvásárlása után a banki biztonsági szempontok felülírták a városépítészeti ideákat, és a térfalak kinyitásai jelenleg csak vizuális kapcsolatként jöttek létre. Az átlátások, az átszellőzés, illetve egy esetleges jövőbeli nyitás esélye azonban így is értéket képvisel. Az iroda mint funkció látszólag monoton és „egyszerű” – ugyanakkor a dolgozók száma és a biztonságos működés meglehetősen összetett rendszer. Mindehhez hozzájárul a beruházó vállalat filozófiája, amely a munkatársak jóllétét, az egyéni élethelyzetek humánus, személyre szabott figyelembe vételét is célul tűzi ki. Az épület hat tágas udvar köré szerveződik, melyeket a tájépítészeti koncepció eltérő karakterrel ruházott fel. Ezek között két lefedett udvar is létrejött. Az egyik egy nagy létszámú irodát fogad be, amely számára nagyobb összefüggő területre és traktusszélességre volt szükség, mint amit az épületszárnyak megengedtek. A másik egy aula, a székház elsődleges reprezentatív fogadócsarnoka, ahol beltérben alakítottak ki változatos trópusi fajokkal, botanikus kertek üvegházait idézően gazdag, sűrű zöldfelületet.
  Az udvarok által létrehozott raszter „rácspontjaiban” elhelyezett függőleges közlekedőmagokkal jól szekcionálhatóvá vált az épület. Így a működés átláthatóbb, a tájékozódás könnyebb, s lehetővé válik az is, hogy a vendégforgalmat a középső tengelyen tartva a többi épületszárnyban védett helyzetben, nyugodt körülmények között dolgozhassanak a munkavállalók. A szerkesztés szigorán túl azonban a tervezők törekedtek az otthonosságra, játékosságra. Építészet, belsőépítészet és tájépítészet egyetlen folytonos szövedéket képez a házon, külső és belső zöld terekkel, több rétegben és -szinten. A tömbbelső egészén átáramlik az organikus formákkal és változatos, többszintű növényállománnyal telepített épített táj, amely egy folytonos alapréteget képez.

  Generál tervező: ÖKO-BAU Kft.
  Építész vezető tervezők: Tóth László – ÖKO-BAU Kft., Földes László – Földes és Társai Építésziroda Kft., Mónus János – Mónus Építész Kft.
  Építészek: Antal Ágota, Béni Bernadett, Cseszlai Barnabás, Erőss Barbara, Kőhalmy Nóra, Lukács Anna, Nagy Gábor, Novák Máté, Orning Olivér, Tóth Alma – Földes és Társai Építésziroda Kft.; Aczél Szabó Ilona, Gombár Sándor, Tamási István, Tehenics Zsolt – ÖKO-BAU Kft.
  Építész munkatársak: Máthé Virág, Szentmihályi Zsombor
  Belsőépítészet (közösségi terek, irodák): Sárosdi Mádi Krisztina, Szlovák János, Máthé Virág – Mádi Lánczos Studio
  Belsőépítész tervezőtársak: Matheidesz Sára, Zimmerer Erzsébet, Varga Márton, Jakó András, Petrényi Inez, Vaszkó Réka, Kovács Edmond, Kovács Andrea, Gulyás Bence
  Grafika: Kuritár Karina, Bóna Toma
  Belsőépítészet (közösségi terek): Kismarty-Lechner Kinga – Milliméter Műterem
  Munkatársak: Fényes Kitti, Haraszti Petra, Hartvig Dániel, Ignácz Erika, Kőhalmy Nóra, Polgár Lukács, Virághalmy Eszter
  Tájépítészet: Lád Gergely, Gyüre Borbála – Geum Műterem Tájépítész Kft.
  Épületvillamosság: Balázs Judit – Artvill Kft.
  Épületautomatika: Labádi Mihály – Gaut Kft.
  Épületgépészet: Kiss József, Sor Zoltán – PhQ Épületgépészeti Mérnökiroda Kft.
  Tartószerkezetek: Gecsényi Róbert – Dinám Mérnökiroda Kft.
  Talajmechanika: Radványi László – Mérnökiroda Radványi Kft.
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd – FRT Raszter Építésziroda Kft., Páricsy Zoltán, Zwickl Teréz, Wittinger Győző – PÁRICSY és TÁRSAI Építésziroda
  Tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt – F.S.Z. Mérnökiroda Kft.
  Út és forgalomtechnika: Sipos Balázs – Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft.
  Akusztika: Csott Róbert – ’95. Apszis Bt.
  Konyhatechnológiay: Harangi Katalin – Artakim Kft.
  Sprinkler: Csordás András – Nimbus-Plan Kft.
  Külső közmű: Grőb János – Pest-Terv Kft.