• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zászló a vártán

  Ludovika Sportközpont, Budapest

  Építész: Skardelli György
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotók: Walton Eszter

  A sport mélyen gyökerezik európai kultúránkban, és talán erre a területre jellemző leginkább, hogy közösségeket teremt. A görögök egyenesen ünnepként élték meg a fizikai létet. Az általuk meghonosított olimpia az akkori társadalom egyik kiemelt jelentőségű eseménye volt. Szókratész úgy tartotta, „Semmiféle élethelyzetben nem válik hátrányodra, ha többet törődsz a testgyakorlatokkal.”
  A görög sport épületei, a stadion vagy a hippodrom, a mai sportlétesítmények archetípusaként értelmezhetők. Ezek azonban csupán néhány sportág számára biztosítottak megfelelő helyszínt. Egy mai sportközpontnak viszont gyakran több tucat sportágat kell kiszolgálnia. Ráadásul a tevékenységek közül jó néhánynak akár egyidejű, zavartalan játékát is biztosítani kell. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új sportközpontja két nagyobb tevékenységcsoportot szolgál ki. Az egyiket azok a sportok alkotják, amelyek közvetlenül az NKE-ben zajló képzésekhez kapcsolódnak, ezt egészítik ki az épület gazdasagi önfenntartását segítő tevékenységek. A paletta főszereplője természetesen a sport, de az épület egy része rendezvényhelyszínként is bérelhető.
  Az Orczy park majd 200 éve jórészt a katonai tisztképzéshez kötődik: 1872-től kezdve itt működik a Ludovika Katonai Akadémia (latin nevén Ludoviceum) a Pollack Mihály által tervezett, 1836-ban elkészült épületben. A hozzá kapcsolódó park a képzést kiegészítő testedzésnek és egyéb szabadtéri gyakorlatoknak adott helyet. Eredetileg Orczy Lőrinc főispán, tábornok és költő vásárolta meg a területet, melyen a család számára egy gyönyörű kertet alakított ki. 1820-ban itt épült meg az ország első üvegháza. 1829-ben az Orczy család eladta a parkot katonatiszt képzés céljaira, de története során időről időre közparkként is funkcionált.

  Vezető építész: Skardelli György – KÖZTI Zrt.
  Építész munkatársak: Farkas Dániel, Molnár Tibor, Vannay Miklós, Kovács Orsolya, Varga Éva Sára, Vida Bálint – KÖZTI Zrt.
  Belsőépítészet: Czéh Judit – Szín-tér Bt., Kerecsényi Zsuzsa – ARCH-DENT Bt.
  Statika: Gurubi Imre, Becker Ádám – KÖZTI Zrt., Dobráter Béla – Produktív Plusz Kft, Makrai Tamás – K+K Kft.
  Gépészet: Lukács Tamás, Szakál Szilárd, Réti János – KÖZTI Zrt.
  Elektromos tervezés: Kajtán László – KÖZTI Zrt.
  automatika: Harmath László – IQ-Kft.
  Sporttechnológia: Judik Zoltán
  Uszodatechnológia: Szebeni Gábor – Víz x Víz 99 Kft.
  Tájépítészet: Balogh Péter István, Hómann János – s73
  Közmű: Szabó Csaba – Mélyépterv Komplex Zrt.
  Közlekedés: Rhorer Ádám – Közlekedés Kft.
  Akusztika: Kotschy András – Kotschy és Társai Kft.