• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A kaposvári filmpalota kalandja

  Szivárvány Kulturális Központ, Kaposvár

  Építész: L. Balogh Krisztina
  Szöveg: Kerner Gábor
  Fotók: Ifj. Lőrincz Ferenc

  Fotó: Ifj. Lőrincz Ferenc

  A 19. század végén a Lumière-testvérek alaposan felkavarták a világ színházakhoz, operákhoz és orfeumokhoz szokott közönségét. Elég volt egy vászon, egy kerregő masina, és olyan virtuális forradalom kezdődött, ami szinte csak a maroktelefonok megjelenéséhez volt fogható.
  A két feltaláló nem is sejthette, hogy találmányuk milyen hatással lesz az építészetre, a középület-építésekre, a közterületek kialakítására. Az első nyilvános mozgófilm-vetítéseket követően gomba módra kezdtek szaporodni a mozik, a lakásokban kialakított vetítő helyiségektől a hatalmas, katedrális méretű filmszínház épületekig, majd a csillagos ég határolta kert- és autós mozikig. Az élelmes befektetők és a városatyák egymást túllicitálva kezdték építeni az önálló mozgóképszínházakat, amelyek egyből a település legjelentősebb középületei lettek.
  Kaposvár sem maradt ki ebből a versenyből, s ha az ország többi nagyobb településéhez viszonyítva egy kicsit későn is, de 1928. szeptember 6-án megnyitották a Lamping József építész által tervezett új „filmpalotát”. Már a neve is sejtette, hogy nem akármilyen épületről van szó. A közönség ki is kezdte azonnal, kifogásolták a magasságát (nagyobbat akartak), mocsárba süllyedő épülethez hasonlították, a főhomlokzatot tagoló egyiptomi oszlopokról pedig egyenesen azt állították, hogy nem is tartanak, sőt inkább terhelik a barlangnyílás szerű főbejáratot.

  Építészet: Arker Stúdió Kft.
  Építész vezető tervező: L. Balogh Krisztina
  Építész munkatárs: Csullag Nikoletta
  Statika: Stadler Csaba, Harsányi Csaba
  Akusztika: Kotschy András
  Színháztechnika: Strack Lőrinc
  Elektromos tervezés: Bekefi Miklós
  Gépészet: Parti Ferenc
  Iparművészet: Gimesi Judit
  Megbízó: Kaposvár Önkormányzata