• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A szintézis méltósága

  A pécsi Klinika átalakítása és bővítése

  Építészek: Csikós Zoltán, Peity Attila
  Szöveg: dr. Kiss Zsolt István
  Fotók: Csikós Zoltán

  klinika1

  Meghatározó karakterű épület volt Pécsi Orvostudományi Egyetemen Gádoros Lajos éppen fél évszázada, 1966-ban megnyílt 400 ágyas klinikája, amely 2015-re jelentős bővítéssel és átalakítással gazdagodott.
  A T-alaprajzú, 11 emeletes eredeti épület alapterülete meghaladta a 30.000 m2-t, markáns üvegkorlátos, erkélyes szárnyai gyönyörű kilátással rendelkező betegosztályokat fogadtak be. A keleti oldalon épült lepényrész oktatási funkcióknak adott helyet, ebből emelkedik ki egyedi tömegkompozíciójával, erősen lejtős padozatával a 200 fős előadóterem. Az utcaszint alatti szintek terméskő burkolattal, az emeletek a Zsolnay gyárban készült pirogránit burkolattal készültek. A klinika az évezred végére kapott társat, 1999-ben készült el az eredeti épülethez több szinten csatlakoztatva a Szívgyógyászati Klinika (építészek: Varga Levente, Csikós Zoltán). Megfogalmazásánál számos alapvető kérdésre kellett a tervezőknek választ adni, elsősorban meghatározó funkcionális követelményeket kellett kielégíteni jó alaprajzi térszervezéssel és a megfelelő léptéket megtalálni a 11 szintes épület mellett. A válaszok mai is helytállók, minden részletében átgondolt, optimális téralakítású és kapcsolódású épület született.
  2007-ben az épület B szárnyának mély- és magasföldszintjén megépült a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont (építészek: Csikós Zoltán, Peity Attila). Az eredeti ambulanciák helyén új radiológiai, endoszkópiai, ortopédiai, szemészeti és sebészeti vizsgálókat és egy gyorslaboratóriumot telepítettek. A két ambuláns szintet galériás térként kapcsolták egymáshoz, az eredeti mélyföldszinti váróteret, az épület lepényrésze és a magas épületszárny csatlakozásánál, a szélső traktus födémének kibontásával és egy üveg felülvilágító ráépítésével természetes fényhez juttatták, így barátságosabb és levegősebb lett az ambuláns betegek váróterülete.

  Vezető tervezők: Csikós Zoltán, Peity Attila
  Eredeti tervező: Gádoros Lajos, 1966
  Építész munkatársak: Balogh Attila, Bodnár Viktor, Jesch Judit, Orlovits Balázs, Németh Tamás, Gellár László, Jauch Judit, Koch Róbert, Szabó László
  Épületszerkezetek: Dr. Kakasy László, Dobszay Gergely
  Orvostechnológia: Kerese János – PROCONT Kft.
  Orvosi gáz: Adorján Tamás
  Belsőépítészet: Tildi Béla – DT Stúdió Kft.
  Tartószerkezet: Nagy András, Marót Balázs – BEND-STAT Kft.
  Épületgépészet: Németh István, Virág János, Csiszár Endre – CLIMASTER Kft.;
  Tóth Gyula, Németh István, Tóth Péter – NOTA-BENE Kft.; Jeszták Urszula – U-PROJECT Bt.

  Elektromos hálózatok: Ivanics Zoltán, Nagy Attila, Mészáros Balázs – PROVILL Kft.
  Környezet: Andaházy László, Turcsányi Katalin, Botka Szilvia – PANDA PONT Kft.
  Útterv: Egyházi Ferenc – PRO VIA ’91 Kft.
  Külső közmű: Dittrich Ernő – HIDRO CONSULTING Kft.
  Akusztika: Kotschy András – KOTSCHY Bt.
  Felvonók: Balog Gábor, Kabai Balázs – SCHINDLER HUNGÁRIA Kft.
  Generálkivitelező: STRABAG Zrt.
  Beruházó: Pécsi Tudományegyetem