• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Wellisch bérpalota

  A KIM Kossuth téri épületének rekonstrukciója

  Építész: Bánáti Béla
  Szöveg: Ritoók Pál
  Fotók: Vass Zoltán, Bujnovszky Tamás

  Fotó: Bujnovszky Tamás

  Wellisch Alfréd egykori Országház téri, mai Kossuth Lajos téri bérpalotája ma már régóta középület, jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyik épülete. Mai megjelenése erősen eltér a megépítés utáni eredeti állapottól. A legszembetűnőbb különbség a rendkívül magasra törő egykori tetőzet, ami a középrészen egészen magasra tört. Annyira, hogy az Országház üléstermeinek kiemelkedő tetőzetével is versenyre kelt. A második világháború után a különféle tetőrészek és a saroktornyokat koronázó kupolák sérüléseinek eltávolítása során egyben az épület kimagasló tetejét is eltávolították. Így az Országház a környező épületek tetővonalait tekintve is visszanyerte egykori vezető szerepét, de a Wellisch bérpalota megskalpolt jellege zavaróan hatott.
  Az építtető Wellisch Alfréd nagyvállalkozó és építész volt, aki Németországban, Karlsruhéban, Bécsben és a párizsi Écoles des Beaux-Arts-on tanult, majd Magyarországon letelepedve nagyon jelentős építőipari vállalkozásba fogott. Nagyszámú középületet és magánvillát, bérházat emelt. Így nem meglepő, hogy a felhalmozott tőkéből jutott arra is, hogy egy ilyen kitüntetett helyen, mint az Országház tér, közvetlenül a Parlament mellett egy hatalmas bérpalotát építhessen a Duna-parton. A Wellisch bérpalota homlokzatát Moiret Ödön, a korszak egyik jelentős szobrászának a domborművei díszítik. Témájuk a művészetek különféle ágai eléggé szabadon értelmezve. A ciklus a kicsit szögletes, geometrizáló szecessziós formálás nagyon jelentős példája.
  Ha egykor megközelítettük az épületet jobbra magunk mellett hagyva az Andrássy-szobrot, akkor a középtengelyben egy előtetővel védett kapun léphettünk be. A kapu kivitelezője a kitűnő díszmű kovács, Jungfer Gyula cége volt.

  Építtető: Országgyűlés Hivatala, Steindl Imre Programiroda
  Generáltervező: Bánáti+Hartvig Építész Iroda Kft.
  Vezető építész tervező: Bánáti Béla
  Építész tervezők: Éles Péter, Székely Ágnes, Balázs Marcell, Hoffman Gabriella, Lénárt Szabolcs, Czégeni Csaba, Vass Zoltán, Nagy Orsolya
  Statika: Kovács Csaba – Reticolo Kft., Karkiss Balázs, Gál István – KÉSZ Zrt.
  Épületgépészet: Sor Zoltán – PHQ Kft.
  Épületvillamosság: Nagy Gábor – Yurosignal Kft.
  Értékvédelmi dokumentáció: Bor Ferenc – H-Y Építéstörténeti és Műemléki Kft.
  Kivitelező: KÉSZ Holding Zrt.