• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Amerikai anziksz Óbudáról

  IBS – Aquincum Campus, Graphisoft Park

  Építész: Kajdócsi Jenő
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotó: Zsitva Tibor

  ibs1

  Az óbudai Gázgyár tornyainak lenyomata szinte minden városlakó fejében ott él, mint a régmúlt szép emlékeinek sűrítménye. Nem tudjuk, hogy az egykori élet szép volt vagy sem, de egy biztos: a terület valóban a munkásokkal törődő gyár ideálját megtestesítő infrastruktúrával épült.
  A Graphisoft Park területén belül különlegesek az egykori Gázgyár műemlékileg védett épületei, hiszen a Parkban jórészt a kortárs építészet megnyilvánulásaival találkozhatunk. Az International Business School (IBS) hosszútávú megállapodás keretében költözött 2014-ben az Aquincum Campus területére, mely az Aquincum Institute of Technology (AIT) –nek is otthont ad. A Graphisoft Park1 számos a nemzetközi színtéren is jelen lévő vállalkozásnak, start-up-oknak ad helyet, ez az üzleti környezet ideális az IBS angol nyelvű üzleti képzései számára. Az IBS és az AIT az intenzív külföldi kapcsolatokkal rendelkező magyarországi oktatási intézmények közé tartoznak. Hallgatóinak nagy része amerikai egyetemekről jön Magyarországra áthallgatni egy-egy félévet, hogy nemzetközileg is elismert magyar üzletemberektől, matematikusoktól, programozóktól és vállalkozóktól tanuljanak. A helyszínválasztáshoz az is hozzájárult, hogy a Gázgyár épületegyüttesének századeleji, historizáló-szecessziós hangulata az amerikai diákok számára a college-ok otthon megszokott miliőjét idézi.
  A terület a Graphisoft Park északnyugati csücskében helyezkedik el. Az Aquincum Campus jelenleg öt gázgyári épületet használ, ezekből hármat az IBS, egyet az AIT, egy pedig bérirodaként funkcionál. Ide tartozik hatodikként a területet északkeletről lezáró egykori generátorház,2 amely hosszú csarnokterével jelentős fejlesztési lehetőségeket tartogat még. Ugyanígy a fejlesztésekre várnak a Gázgyár tornyai, melyeket most az állagmegóvás megmentett a pusztulástól.

  Vezető tervező: Kajdócsi Jenő
  Építész munkatársak: Kajdócsi Eszter, Molnár Péter, Thuróczy Zoltán
  Tartószerkezet: Méri Tamás – TaDa Logic Kft.
  Gépészet: Sződy Ferenc – Sződy és Társa Kft.
  Elektromos tervezés: Kelemen Ferenc – Kelevill Kft.
  Műemléki szakértő: Tóth Tamás
  Tűzvédelem: Szöllősi Levente – Tűzinfo.hu Bt.
  Kerttervezés: Szloszjár György – Garten Stúdió
  Akusztika: Józsa Gusztáv – Józsa és Társai 2000 Kft.
  Beruházó: Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft.