• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Elkészülőben a „madártej”

  Az épülő Rác Fürdő

  Építész: Dévényi Tamás
  Szöveg: Bechtold Ágnes
  Fotók: Hajdú József

  rac1

  Lassan véget érni látszik a Rác fürdő sok évtizedes hányattatása. A patinás épületen nem is a második világháború okozta a legtöbb kárt, hanem az utána következő időszak, a ’60-as évek „helyreállításai”, de még a 2000-res években is bontották el értékes részeit. A fordulat 2007-ben következett be, amikor tervezését Dévényi Tamás és a Budapesti Műhely vette át.
  Aki belép majd a megnyitása után ismét „Rácz” feliratot viselő fürdő ajtaján, művészettörténeti időutazásban lehet része a térben, a reneszánsztól a török koron, a barokkon és a 19. századon át napjainkig, érintve a 20. századot is. A majdan az 1890-es neorokokó állapot szerint helyreállított bejárati előcsarnok üvegezett nyílásain keresztül a török kupolákra lehet látni – gyors képet kapva a fürdő eredetéről. A mélybe ereszkedve felidéződik a félhomályos- gőzős török fürdő atmoszférája, barokk és 19. századi elemekkel vegyítve. A török fürdő egykori átmeneti helyiségnek boltozatára felülről egy átlyuggatott acélszerkezetű hídról lehet rálátni. Az előcsarnokból jobbra tartva a barokk utcaszinten találhatja majd magát a fürdővendég, ahonnan egy szintén barokk kapualjba juthat. Onnan közelíthető meg a VIP vendégek számára az ún. Flóra fürdő, amelynek árkádos udvarán Ybl keze nyoma ismerhető fel. Fél szinttel feljebbről juthatunk a mester szó szerint ragyogó, a mesés keletet megidéző melegvizes fürdőjébe, illetve az egykor szintén az ő tervei által elkészült, végleg 2002-ben (!), a szálloda építése során elbontott zuhanycsarnok és langyosvizes kupolatér mementójához: 1:1-es makettjéhez.
  Ez az épület-az-épületben nem egyszerű rekonstrukció: más helyen és más szinten áll, mint eredetileg, és kívülről puszta vasbeton szerkezetét mutatja, csak belülről hajdani gazdagságát. A ’60-as évek építkezéseinek némileg ironikus módon meghagyott emlékfala a melegvizes fürdő elé húzott vegyes falazat.

  Tervező: Budapesti Építőművészeti Műhely Kft.
  Építészet, belsőépítészet: Dévényi Tamás
  Vezető munkatársak: Valkai Csaba, Varga Anikó
  Munkatársak: Máté Orsolya, Mihály Eszter, Ükös Tamás, Vadász Viktor, valamint Szakmáry Donát és Máthé Dóri, Rohonczi Donát
  Szerkezettervezés: Szabó András, Tamássy Tamás
  Épületgépészet: Barta Ervin
  Épületvillamosság: Somogyi Gábor, Sárik Csaba – MILE Kft.
  Hidrogeológia: Révi Géza
  Vízgépészet: Hajdú Sándor
  Környezetrendezés: Szalkai Adrienne – Pigment Stúdio Kft.
  Közmű: Simon Bálint – Siengi Kft.
  Régészet: Papp Adrienn – BTM
  Falkutatás, tudományos dokumentáció: Bor Ferenc, Bartos György – Hild-Ybl Alapítvány