• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Harmónia és tisztelet

  Todd Saunders: Építészet északi tájakon, Birkhäuser, Basel, 275 oldal

  Tower Studio, Fogo Island, Newfoundland, Canada

  Szöveg: Pálinkás Edit

  A 21. század már egyértelműen a városok évszázada, természetes, hogy ennek megfelelően építészet is elsősorban a városokra koncentrál. A nagyszabású beruházások előnyben részesülnek a kis volumenű projektekhez képest. Az épületek globális formavilágukkal egyre kevésbé kötődnek a konkrét helyszínek hagyományaihoz és adottságaihoz, a legkülönbözőbb földrajzi és társadalmi közegben is ugyanazokkal az építészeti elemekkel, klisékkel találkozhatunk. Ritka a környezetéhez szervesen illeszkedő épületet.
  A kanadai származású, Norvégiában élő Todd Saunders több mint egy évtizedes munkásságának központi elve az építészet és a környezet kapcsolatának megértése, a vidék atmoszférájának építészeti formákba történő átültetése. Elsődleges működési területe a norvég és kanadai tájba helyezett lakóépületek tervezése, de építészeti elveit nagyobb megrendelései révén kiterjesztette kereskedelmi és kulturális létesítményekre is. A vernakuláris építészet anyagainak felhasználásával a helyi tradícióknak megfelelő technológiát adaptál és fogalmaz újra, nem várt formában és kontextusban. A helyi életmód, a kézműves hagyományok megbecsülésével kortárs, egyedi építészeti nyelvet alakított ki. A forma és a textúra szerepét kutatja a tér érzékelésében, azt, hogy az egyes anyagok és alakzatok milyen asszociációkat ébresztenek, hogyan hoznak létre harmonikus, közvetlen, otthonos környezetet.
  Saunders tisztelettel fordul a táj, mint a teljes koncepciót átfogó, komplex mozgatóerő felé. A környezet számára elsődleges, a hozzá szervesen illeszkedő, többségében kis alapterületű épületével nem akar feltűnő lenni, természetességre törekszik. A modernizmus és a táj szintézise romantikus hatást kölcsönöz épületeinek, szerkezetük és beosztásuk azonban nagymértékben funkcionalista elvek szerint készül. Kérdés azonban, hogy mennyire általánosíthatók a Saunders által alkalmazott technológiai és ideológiai alapelvek? Alkalmazhatók-e az általa használt eszközök más környezetben is? Lehet, hogy a városi tervezés újfajta megközelítése a vidéki építészet gyakorlata felől érkezik?