• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kertváros-építészet

  Nagy Gergely – Szelényi Károly: Kertváros-építészet. Az angol példa Magyarországon
  Magyar Képek, Veszprém–Budapest, 2008, 124 oldal

  kertvaros_konyv

  Ismét egy hiánypótló művet tarthat kezében az olvasó. A kertvárosokkal ugyanis – ahogy jelen könyv irodalomjegyzéke is mutatja – a 20. század elején, létrejöttük körül foglakoztak talán utoljára Magyarországon. A hazai példák ilyen szisztematikus összevetése az angol kertváros-építészettel pedig teljesen egyedülálló a szakirodalomban.
  A tudományos igénnyel és precizitással megírt, mégis olvasmányos és Szelényi Károly számos jó fotójával illusztrált kötet szerzője, Nagy Gergely építész végigvezet az angol kertváros-építészet főbb állomásain, kitekintést nyújt Anglián kívül való elterjedésére, majd ennek fényében foglalkozik a sajátos magyarországi jelenségekkel, kiemelten a Wekerle-teleppel. Egy-egy rövid fejezet a kertváros-építészetnek a tudományos városépítészet megszületésében való szerepének és a rokon fogalmak (kertváros, városias kertváros, kertvárosias település) meghatározásának szentelt.
  Nem pusztán urbanisztikával foglalkozó műről van szó: az olvasó betekinthet a kultúrtörténeti, szociológiai háttérbe, illetve a téma jeles alakjainak életrajzába is. A könyv méltó „ajándék” a Wekerle-telep, az első magyar kertváros alapításának centenáriumára, de a 125 éve született Kós Károlynak is, akinek városépítészeti elképzelései szintén ott valósulhattak meg.

  B. Á.