• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kontúrok a Szabadság térhez

  A Belváros Főutcája északi végén a Szabadság tér átalakulóban van. A tér környékén több épület visszakapta eredeti szépségét, míg a főhangsúlyt jelentő Tőzsdepalota (az MTV korábbi székháza) futurisztikus tervei váratnak magukra. Tőle északra és délre most két saroképület is újjáéledt és – eltérő funkcióval és kialakítással. Az északi továbbviszi a környék 19. század végén kialakult eleganciáját, a déli – miközben megtartja a korábban romos sarokház homlokzati értékeit -, a robosztus új tetőforma illeszkedik a Halász Jenő féle Református székház, a Nyíri és Lauber nevével fémjelzett Pénzintézeti Központ vagy a Finta József tervezte Bankcenter kubusaihoz is. Noha egy butikhotel és egy irodaház egészen más igényeknek felel meg, a célok között mindkét esetben előkelő helyen szerepeltek az értékőrzés és az értő újrafogalmazás szempontjai.

  Irodaház, Budapest Szabadság tér 14.

  Építész: Pólus Károly
  Szöveg: Holló Szilvia Andrea
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Az Újépület 19. század végi lebontása után a Szabadság teret északról övező értékes ingatlanokon mágnások, nagykereskedők, földbirtokosok és a pénzvilág hatalmasai építkeztek. A délvidéki nagybirtokos Dungyerszky család a Honvéd és Aulich utcák között fekvő telekre 1900-ban építtette fel elegáns bérházát a felső tízezer közkedvelt építészével, Meinig Artúrral. Az eredeti terveknek nyoma veszett, talán nem véletlenül, hiszen az 1950-es években minisztérium működött e falak között. Bár a ház nem műemlék, a rekonstrukció során a tervezők gondosan megőrizték a megmaradt építészeti értékeket, miközben fő feladatuk a tetőtér gazdaságos hasznosítása, a belső közlekedési rendszer egységének megteremtése volt.

  Építtető: Freedom Palace Kft.
  Bonyolítás és generáltervezés: Büki László, Kőmíves Szabolcs – Platinium Group Kft.
  Felelős tervező: Nagy Csaba – Archikon Kft.
  Építész tervezők: Pólus Károly, Horváth Balázs, Bagó Bernadett, Nyéki Gábor, Debreczeni András, T. Major Krisztina, Benedek Botond, Niszler Kata, Mészáros Eszter – Archikon Kft.
  Épületszerkezet: Farsang Attila – FRT Raszter Kft.
  Tartószerkezet: Pintér Tibor – Éki Terv Mérnökiroda Kft.
  Épületgépészet: Farkas Tamás – Reliplan Bt.
  Épületvillamosság: Németi Ferenc – Penter Bt.
  Műemléki szakértő: Déry Attila– Plinthosz Bt.


  Butikhotel, Budapest Szabadság tér

  Építészek: †Reimholz Péter, Nagy Péter
  Szöveg: Holló Szilvia Andrea
  Fotók: Hajdú József

  A Belváros Új Főutcájának Szabadság térre érkező első szakaszát jobbra az interaktív szökőkút fogadja, míg balra, az Október 6. utca sarkán a környék egyik legrégebbi, műemlék épülete, vagyis inkább annak újrakomponált tömbje. A kétszáz éves múltra visszatekintő, eredetileg egyemeletes, klasszicista stílusú házat többször átalakították. A 20. század végén szóba került a már-már a felismerhetetlenségig átszabott lakóépület lebontása, ám végül egy spanyol ingatlanfejlesztő cég ötcsillagos butikhotelt álmodott a régi falak közé. A tér felől jól látható tetőtéri bővítés, vagyis a műemlékvédelem által engedélyezett két új szint eddig nem győzte meg a nagyközönséget. Az méltányolható, hogy gazdasági megfontolásból nem építhettek nyeregtetőt, hiszen akkor még kevesebb lenne az amúgy is minimális szobaszám. Ám az új szintek külső burkoló anyaga hiába kiváló minőségű felületkezelt réz, annak sötétbarna színe nyomasztóan hat a homlokzat, a megújult közterületek, a környező házak világos tónusa mellett. Közelről szemlélve viszont a szálló derűs, nyugalmat sugároz, s mivel az étteremnek nemcsak, hogy külön bejárata (is) van az utca felől, de a parapetes ablakok helyébe ajtók kerültek, így nyáron a parkosított Szabadság tér újabb üde színfoltja lehet a kitelepülő terasz.

  Vezető tervező: †Reimholz Péter
  Felelős tervező Reimholz Péter halála után: Nagy Péter
  Építész munkatársak: Eke Zsolt, Nagy Péter, Németh Tamás, Szabó P. Nándor
  Belsőépítészet: Reimholz Péter
  Grafika: Reimholz Júlia
  Statika: Volkai János – TM Janeda Kft.
  Gépészet: Sárvári Sándor – Nusselt Bt.
  Elektromosság: Rajkai Ferenc – Hungaroprojekt Kft.
  Közmű: Hrustinszky György – Drain Bt.
  Generáltervező: W6 Stúdió Kft.
  Építtető: General Estates Hungary Ingatlanfejlesztő Kft.
  Kivitelező: ReneszánszZrt.