• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Nyitott tér a művészeteknek

  Lugano új kulturális központja, a LAC

  Építész: Ivano Gianola
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Studio Fotografico Pagi

  lugano1

  Másfél évtizede kezdődött az a folyamat, amely a svájciakra jellemző, alapos és körültekintő intézményfejlesztés, aminek eredményeképpen ez év szeptemberében megnyílt Lugano új kulturális létesítménye, a Lugano Arte e Cultura, ismert nevén a LAC. Lugano ezzel az intézménnyel kíván az Észak- és Dél-Európát összekötő útvonal egyik új kulturális csomópontjává lenni.
  Az ambíció megalapozott: Svájc harmadik legnagyobb városában olasz nyelvű egyetem működik, kulturális élete igen gazdag, földrajzi helyzete Európában egyedülálló lehetőségeket kínál. Az elgondolás gazdasági oldalán racionális infrastruktúra-szervezést, társadalmi vonatkozásában pedig nyitott, átjárható, közvetlen városi térként definiált kulturális helyszínt látunk. A LAC-ot létrehozó két nagy pénzintézmény, a Credit Suisse és az UBS koncepciója a tartomány és egész Svájc kulturális sokszínűségét igyekszik felmutatni egyetlen intézménnyel, amely egyszerre több művészeti ágnak és alkotócsoportnak ad otthont.
  2001-ben nyílt építészeti pályázatot hirdettek a kulturális központ tervezésére, a 130 beérkezett pályamű közül Ivano Gianola olasz terve nyert első díjat, majd megbízást. Gianola a svájci Ticino kantonban működő, a környezethez harmonikusan illeszkedő építészeti iskola ismert tervezője, életműve egyik csúcsát alkotta meg itt, a Lugano-tó partján. Illeszkedésről van szó, az elképzelhető legnagyobb mértékben: különféle korok, funkciók, tércsoportok szervülnek egységgé. A komplexum a város tóparti szélén egy 16. századi templomot és a hozzá csatlakozó kolostort, illetve a századfordulón épült eklektikus Palace Hotel egykori tömbjét is befoglalva, három oldalról zár közre egy városi piazzát; a tér negyedik oldala a tóra és azon túl a szemközti Alpok vonulatára tekint. Az új tömb múzeumot, színháztermet, konferenciaközpontot, valamint több éttermet és kávéházat foglal magába. Az 1000 fős színházterem nagy koncertek, színházi és operaelőadások, nagyobb létszámú városi események helyszínének egyformán alkalmas.

  Építész: Ivano Gianola
  Akusztika: Müller BBM