• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tiszta, fehér világ

  Erzsébet Oktató Kórház új diagnosztikai tömb

  Építész: Tima Zoltán
  Szöveg: Winkler Gábor
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  sopron1

  (…) A kórházépületek egy része az idők folyamán kicserélődött, a domboldalba simuló együttes egységes arculata azonban – hála Wälder korszerű elképzelésének – fennmaradt. Ebbe az együttesbe illesztette bele most a szerény, földszintes épület bontása után az Erzsébet Oktató Kórház nagyméretű diagnosztikai tömbjét Tima Zoltán.
  A rendelkezésre álló építési hely és az erősen lejtő terep alaposan átgondolt, tömör épületelrendezést kívánt. Tovább bővítette a feladatot az építési program, mely előírta, hogy az tömböt és a szomszéd ápolási egységeket földalatti folyosóval kell összekötni. Valóságos földalatti kórházváros alakult ki így a domb oldalában.
  Maga az alaprajzi elrendezés az építész megfogalmazása szerint „eltolt átlósan szimmetrikus”. Az alaprajz igen szellemesen, két, négyzet alaprajzú épületrész áthatásából alakul ki, amely az alaprajz szervezését és a ház tömegelrendezését egyformán meghatározta. A helyiségek négy párhuzamos folyosóra szerveződtek. A földszinten történik a diagnosztikai és ambuláns ellátás, az emeleten kaptak helyet az ápolási egységek. A sűrű és célszerű elrendezést két átrium és két, felülről megvilágított előcsarnok oldja. Az öt hajóban elhelyezett helyiségek sora így minden irányból tágas, jól átlátható tereken keresztül közelíthető meg. Az épület főbb egységei már a kétszintes előcsarnokból jól áttekinthetők. A büfé üvegdoboza, a bejárat mellett elhelyezett, talányos „bútordarab”, vízszintes, szürke és átlátszó üveglapok között rejtőzködik. Az egyes kezelési egységek előtt nagyméretű várók kaptak helyet. Hangulatuk kellemesen megnyugtató.

  Tervezés: Közti Zrt.
  Vezető építész: Tima Zoltán
  Építész: Németh Tamás
  Építész munkatársak: Tölgyesi Kaplony, Stein Zoltán, Molnár J. Tibor, Ráti Orsolya, Mélykúti-Papp Dóra, Szabó Máté
  Belsőépítészet: Kerecsényi Zsuzsanna
  Tartószerkezet: Gurubi Imre, Becker Ádám
  Épületgépészet: Lukács Tamás
  Elektromos tervező: Máramarosi András, Ritzl András
  Tájépítészet: Havassy Gabriella
  Orvostechnológia: Mediplan Kft., Altero Kft.
  Akadálymentesítés: Igali Zsófia