• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Üveggel ölelt perspektíva

  XXS pavilonok, Almádi Yacht Club, Balatonalmádi

  Építész: Kovács Csaba
  Szöveg: Berényi Marianna
  Fotók: NARTARCHITECTS

  almadi1

  A különböző korok, kultúrák kertjeiben felépített pavilonok – azon túl, hogy rendkívül praktikusak – a kibékíthető ellentétek metonímiájaként is felfoghatók. Zártak és nyitottak egyszerre, egyidejűleg kínálnak szabadságot és határvonalat, állandóságot a változó természetben, miközben a kint és a bent fogalmát egyetlen építményben sűrítik össze.
  Bár a pavilon jól ismert formavilága ismétlődő vizuális jel a kertekben, tervezése a kortárs építészet számára épp úgy kihívást jelent, mint minden, legtöbbször rutinból felhúzott építményé. A műfaj újraértelmezésére vállalkoztak a NARTARCHITECTS építészei – Kovács Csaba, Poós Tamara, Gyuris Eszter és Vass-Eysen Áron –, amikor az Almádi Yacht Club épületének felújítása után felkérést kaptak, hogy tervezzenek közvetlenül a kikötő elé, a mólót és a klubépületet összekötő útra árnyékot vető fák alá egy pavilonsort. A megrendelő olyan helyről álmodott, ahol a vitorlázásból visszatérő hajósok az időjárás viszontagságaitól függetlenül megpihenhetnek, találkozhatnak, illetve egy olyan kerti kiegészítőt is szeretett volna, amelyben télen fitneszgépek helyezhetők el és tároló alakítható ki.
  Az építészek ennek megfelelően kialakított koncepciója ízig-vérig 21. századi, mégis megőrzi a pavilonok klasszikus funkcióját: biztosítja a táj komfortos élvezetét, összeköti a természetes és az épített környezetet. A három pavilon maximálisan idomul az adottságokhoz, szó szerint a kert fáihoz épültek, szerkezetükben és tájolásukban pedig a Balaton és kikötő irányába nyitnak széles perspektívát, miközben a pavilonok belső anyaghasználata a klubépület vendégszobáinak rétegelt-ragasztott tömör faelemeit emeli át egy másik kontextusba. Igaz, az így létrejött belső terek a faházak barátságos hangulatára emlékeztetnek, az épületek karakterét a burkolat nélkül hagyott acélszerkezet, az első látásra laposnak tűnő titáncink lemezzel borított tetők és a mozgatható, összetolható üvegfalak határozzák meg.

  Építészet: NARTARCHITECTS
  Építész vezető tervező: Kovács Csaba
  Építészek: Poós Tamara, Vass-Eysen Áron, Gyuris Eszter
  Statika: Puskás Balázs – Terraplán ’97 Kft.
  Kivitelező: Vemévszer Kft.
  Építtető: Almádi Yacht Club Kft.