• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zabtorony kerékpáros- és turistaszállás

  Boldogkőváralja
  Diplomadíj 2008

  Terv: Jószai Ágnes BME

  Diplomámban egy kerékpáros- és turistaszállás tervezését tűztem ki célul. A boldogkői zabtorony alsó szintje – az eredeti bejárattal – a felújítás után a kerékpáros szállás recepciójaként, kerékpárkölcsönzőjeként és turistainformációként üzemelne, magában a tubustérben pedig gabona-kiállítás nyílna, mely a gabonafélék sokszínűségét hivatott bemutatni.

  A magtár

  Castrum Boldua, vagyis a turisták által közkedvelt boldogkői vár mellett áll egy különös, elhagyatott épület a szántóföldek ölelésében: a helyiek által Zabtoronynak keresztelt úgynevezett tubusmagtár. Hasonló működési elvű magtár hazánkban tudomásom szerint mindössze tizenegy található, kizárólag a keleti régióban, melyek közül a tiszadobi és Monostorpályiban kettő áll aránylag jó – legalábbis kívülről felújított – állapotban. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. hét hasonló épülete romos, de műemléki védelem alatt áll. A mezőhegyesi „tubusok” 1830-ban épültek, valószínűleg a Zabtorony is több mint 160 éve jelszerű „toronyőre” már a vidéknek.
  A gabona ősidők óta a természet körforgásának, az új életnek a szimbóluma. E tubusmagtár kuriózuma, hogy középső osztófalai révén nemcsak egy, hanem négy vertikális térrel rendelkezik, így egyszerre többféle takarmányt, gabonafélét is lehetett benne raktározni. A tárolókba felülről öntötték be a magot, ami az egymást keresztező lamellák között keveredve, szellőzve ért le a garathoz, s onnan a lefejtőzsákhoz. A nagyméretű égetett agyagtéglából készült épületben e „józan paraszti ésszel” kitalált és megépített szerkezet révén, körülbelül 500 mázsa gabonát lehetett raktározni, egyszerűen átforgatni.

  joszai1

  joszai2