Zalotay 80

Szöveg: Őry Júlia

„Ezért javaslom, hogy vizsgálják meg az anyagomat, győződjenek meg arról, hogy nem a levegőbe beszélek, ha a levegőbe akarok is építeni.” (Z. E.)

Zalotay Elemér a FUGA kiállításán, Fotó: Murányi Sándor

A FUGA és az N&n galéria közös kiállítása az október 30-án 80. életévét betöltő Zalotay Elemér tiszteletére született születésnapi köszöntő.
Zalotay első budapesti kiállítása 2005-ben az N&n galériában volt látható. Az ott kiállított anyag egészül itt ki: a kiállítás előkészítése során sok, eddig általunk nem ismert dokumentum, rajz, írás került elő családi hagyatékból, levéltárból, a mester dolgozószobájából. Az anyagot az N&n galéria gyűjti és gondozza a jövőben is.
A kiállítás nem életmű-kiállítás, hanem csak második, alaposabb nekifutás a hatalmas életmű „közszemlére tételére”, felkiáltójel: itt az ideje, hogy Zalotay Elemér építészete végleg bekerüljön a hazai köztudatba! Beszéljünk róla, kérdezzünk tőle, próbáljuk meg megérteni, gondoljuk tovább, vitatkozzunk vele!
A mester a mai napig minden napját tervezéssel tölti, tájékozott, nemzetközi szinten kommunikál a szakmával. A külföldi szaksajtó régóta számon tartja, Amerikától Japánig. Zalotay megállás nélkül rajzol, számol, ír – a kiállítás legfrissebb munkáiból is mutat be néhányat.
Zalotay építészetének célja: olcsó, a tömegek számára elérhető, „do it yourself” módon megépíthető, természeti környezetbe helyezett lakásokat építeni, ahol jó élni. Ez az alapgondolata a szalagháznak éppúgy, mint ziegelriedi otthonának és égbetörő megastruktúráinak.
Öt témakör köré csoportosítottuk a kiállítást
• Magyarországi évek – tervek és megépült háza
• Zalotay-ház, Ziegelried, Svájc
• Szalagház
• Megastruktúrák
• Gyerekkori rajzok, egyetemi évek.

A kiállítás létrehozásában nyújtott segítségét köszönjük: Czeiner Gábor, Somoskövy Noémi, Zalotay Péter, Vas Megyei Levéltár
Kurátor: Nagy Bálint, Őry Júlia, Perényi Lóránt
Restaurátor: Szalai Veroni