• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A kultúra kikötője

  Királyi Színház, Koppenhága

  Építészek: Boje Lundgaard, Lene Tranberg
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Adam Mork, Jens Lindhe, Signe Baadsgaard

  koppenhaga1

  Ritkán nyílik arra lehetőség, hogy az új, nagyszabású kulturális beruházásokat a város forgalmas központjában szabadon rendelkezésre álló területen lehessen megvalósítani. A dán Királyi Színház Koppenhága belvárosában, a 18. században kialakult Frederiksstaden negyed és a városi kikötő találkozásánál épült.
  A tengerparti városrész az utóbbi években jelentős beruházások színterévé vált, amelyek révén kiemelt fontosságú kulturális szerepet kapott. A projektek sorában elsőként az 1999-ben átadott új könyvtárépület, a „Black Diamond” valósult meg, amit 2004-ben a dán királyi család rezidenciájával átellenben elhelyezkedő Királyi Operaház épülete követett, Henning Larsen tervei szerint. A következő állomást a város „bejáratánál”, a Nyhavn csatorna szomszédságában 2008-ban megnyitott Királyi Színház jelentette. Az épület formájában és anyaghasználatában egyaránt kapcsolódik a környező városrész építészeti képébe, és egyedülálló fekvésének köszönhetően megnyitja a várost a tenger felé.
  Boje Lundgaard és Lene Tranberg dán építészpáros a fény-árnyék, valamint a különböző anyagok és felületek dinamizmusát kihasználva, olyan épületet hozott létre, amelyben a színház a valóságon felülemelkedő élményként jelenik meg. Víz feletti sétányok, áttetsző üvegfelületek, plasztikus torony: az elemek, amelyek meghatározzák az épületet aligha lehetnének eltérőbbek, mégis harmonikus egésszé olvadnak össze.
  Az épület koncepciójának magja a tömörség és a kiterjedés minimalizálása, ami koncentrálja a funkciók sokrétűségét, s egyúttal könnyen követhető alaprajzi szerkezetet eredményez. A terek közötti komplex áthatások meghatározók voltak a tervek végső megformálásában. A színház látogatói a tenger felől érkeznek. Velencét idéző pilléreken nyugvó, tölgyfa deszkákból rakott sétány vezet a tenger felé néző előcsarnokba, amely az üvegfelület áttetszősége és parkett burkolata révén szoros egységet képez a külső sétánnyal, elmosva a határt kül- és beltér között.

  Építész: Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
  Szerkezet: COWI A/S
  Akusztica: Gade & Mortensen Akustik A/S
  Színháztechnika: Ramböll AB Sverige
  Világítás: Jesper Kongshaug
  Arculat: Aggerbo & Henriksen
  Megbízó: Ministry of Culture
  Konzulens: Moe & Brødsgaard & Erik Møllers Tegnestue