• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A nyugalom forrása

  Termas Geometricas, Chile

  Építész: Germán del Sol
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotó: Guy Wenborne, Felipe Camus

  termas1

  Az elmúlt években két figyelemre méltó tájépítészeti beruházás valósult meg Chilében: a Termas de Puritama és a Termas Geometricas. A termálvizes fürdők elhelyezkedésükkel híven tükrözik Chile földrajzi sokszínűségét: a világ legszárazabb sivatagában, az Atacama-sivatagban létesített Termas de Puritamától a gazdag déli erdőségek és ragyogó tavak birodalmában, Patagóniában található Termas Geometricas-ig. A két termálfürdő építésze Germán del Sol, aki tisztelettel és körültekintéssel fordul a természeti adottságok ökologikus, a mai kor igényeknek megfelelő átalakításához, használhatóvá tételéhez.
  A napjainkban is aktív Villarrica vulkán lábánál elhelyezkedő Termas Geometricas nehézkesen megközelíthető területe 62 kilométer távolságra fekszik Pucóntól, Patagónia egyik legvonzóbb városától. A termálvizes forrásokban gazdag területet spanyol krónikák beszámolói alapján, tizenöt éves kutatómunka eredményeként tárták fel. A Villarrica Nemzeti Parkban található, több mint fél kilométer hosszan elnyúló kanyon 2002-es felfedezését és megtisztítását követően a termálvizes patak vízhozama másodpercenként csaknem húsz litert ért el.
  A teljes körű környezeti feltárásban és kutatásban Germán del Sol bányamérnökökkel, hidrológusokkal és geológusokkal dolgozott együtt. A források termométerrel történő pontos meghatározásával hatvan forró vizes medencét ástak ki, amelyek hőmérséklete megközelítőleg 85 Celsius fok.

  Építész: Germán del Sol
  Építész munkatárs: José Luis Ibáñez, Carlos Venegas
  Szerkezet: Fernando del Sol
  Kivitelezés: José Luis Ibáñez, Eliseo Barriga