• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tetőtér kilátással

  Emelet-ráépítés a Belvárosban

  Építészek: Olbert Krisztián, Peschka Alfréd, Plájer János
  Szöveg: Papp Tímea
  Fotók: Hajdú József

  garibaldi2

  A Belváros szívében, a Kossuth tér közvetlen közelében áll a helyreállított és 2008 nyarán átadott, Garibaldi u. 4. számú ház. Érdemes figyelni a számozást, a ház homlokzata közös a mellette álló 2. számú épülettel: két ház egy épület benyomását kelti. Pedig a helyi védett neoreneszánsz homlokzat álarca mögött a két ház eltérő időben épült, és csak tűzfalasan csatlakoznak egymáshoz. Ez az épület állt előbb, egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a kapcsolat közöttük, mindig is eltérő funkciót láttak el.
  A 4. szám eredetileg bankszékház volt, aztán lakásokat alakítottak ki benne és részben irodaházként is működött. Alaprajzi elrendezése sem tiszta: az épület hangsúlyos eklektikus utcai homlokzata eredendően nem tükrözte a mögötte levő épület struktúráját.
  12 éve állt már üresen a ház, amikor egy befektető fantáziát látott benne tetőtér kiépítésére, melyhez természetesen a teljes épület rendbetétele is hozzátartozott. Az egyetlen kitétel a nagyon plasztikus neoreneszánsz homlokzat tartása volt, de a kerület akkori főépítészével egyeztetve arra jutottak, hogy az épület elsődleges jegyeit a teljes tömegen fontosnak tartják megőrizni. Meghagyták az udvar belsejét, a lépcsőház szerkezeteit, ezen kívül eredetiek a főfalak, és a födémek jó része is. Csakúgy, mint a ház kovácsoltvas ékei – korlát, korláttartó konzolok –, melyek a belsőben nagyrészt jó állapotban maradtak meg, a külső homlokzaton kellett csak rekonstruálni az ablakrácsokat.

  Építész tervezők: Olbert Krisztián, Peschka Alfréd, Plájer János – P és P Építész Stúdió Kft.
  Munkatársak: Csikós Emőke, Juhász Katalin, Országh Zsolt
  Statika: Volkai János, D. Hetesi Lilla – Tm-Janeda
  Elektromos tervezés: Kovács György – Provill
  Gépészet: Pavlics György – PPR PLAN
  Épületszerkezet: Barta Ferenc
  Építtető: Garibaldi 4 projekt Kft.
  Kivitelező: Reneszánsz Zrt.