• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 150 éves a Vigadó

  Ünnepi programsorozat, 2015. január 13 – március 1.

  Szöveg: Pálinkás Edit

  Fotó: Vízhányó Balázs

  Fotó: Vízhányó Balázs

  A Vigadó az év első hónapjaiban kettős évfordulót ünnepelt: az épület első megnyitásának 150. évfordulóját, amely alig egy évvel követte az intézmény tavaly márciusi újranyitást. Az eseményt széleskörű programsorozattal, kiállításokkal, koncertekkel, irodalmi és színházi estekkel, valamint egy egész napos konferenciával tették emlékezetessé.
  A Feszl Frigyes tervezte Vigadóban az első nyilvános táncmulatságot 1865. január 15-én tartották, az épületet azonban csak egy hónap elteltével, február 20-án adták át hivatalosan is a város számára. A korabeli beszámolókból tudjuk, hogy nagy figyelem kísérte a megnyitót, hiszen a Vigadóban volt a legnagyobb korabeli bálterem Pesten.
  A másfélszázados jubileum alkalmat adott a történelmi épület gazdag építészeti, irodalmi és zenei életének bemutatására, és Pest-Buda kultúrtörténetének felidézésére. A konferencián Dr. Holló Szilvia Andrea előadása a városfejlesztési politika alakulását elemezte a pesti Szépítő Bizottmány megszűnésétől a Fővárosi Közmunkatanács megalakulásáig (1857–1870), Praznovszky Mihály az egykorú irodalmi kultuszünnepségek és a Vigadó kapcsolatát vizsgálta, Szőnyiné Szerző Katalin pedig a Pesti Vigadó zenei múltját idézte fel. Építészettörténeti előadásában Bugár-Mészáros Károly a világi romantikus építészet stílusfejlődését, a magyar építészeti formakeresés és ikonográfia kérdéseit járta körül. A Pesti Vigadó tervezésének történetét Krcho János foglalta össze.
  A konferencia további előadói a mai Budapestről szólva a már működő kulturális terek értékeinek megóvására, fejlesztésére és az új közösségi létesítmények megteremtésének lehetőségeire is kitértek. Külön előadás foglalkozott a kultúra és a turizmus kapcsolatával. A konferencia zárásaként a Vigadó felújításának áttekintése, eredményei mellett az intézmény jövőbeni lehetőségeit is érintették, hiszen az épület művészeti-kulturális életének távlati tervei is hozzájárulnak Budapest világvárosi arculatának további fejlődéséhez.
  Az ünnepi eseménysorozatba illeszkedő Magyar animáció 100 kiállítás az első amatőr trükkfilmkísérletektől a ma videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető animációs kisfilmekig mutatta be a sokféle és változatos animációs filmes történet legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló egykori és kortárs alkotókat. A magyar animáció kivételes történetet tudhat magáénak, tele kiemelkedő és máig magával ragadó alkotásokkal, animációs sztárkarakterekkel, milliós nézőszámú mozifilmekkel és külföldön is díjazott művészi alkotásokkal. Éppen száz éve, hogy ez a magyar sikertörténet kezdetét vette. A Magyar Művészeti Akadémia képekkel gazdagon illusztrált tárlatát magyar animációs filmekből összeállított vetítési program kísérte a Vigadó VI. emeleti kiállítóterében berendezett vetítőteremben.