• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Alejandro Aravena

  Pritzker-díj 2016

  Writer’s Cabin, 2015, Jan Michalsk Foundation Montricher, Switzerland, Photo by +2 Architectes

  Writer’s Cabin, 2015, Jan Michalsk Foundation Montricher, Switzerland, Photo by +2 Architectes

  A világ legrangosabb építészeti díja, a Pritzker-díj idei jelöltjének nevét január közepén hozták nyilvánosságra. A díjat a zsűri Alejandro Aravena chilei építésznek ítélte, aki az idei a Velencei Építészeti Biennálé főkurátora. Az alábbiakban a zsűri döntéséből közlünk részleteket – a szerk.

  Alejandro Aravena egy új építész nemzedék vezetője, akik már holisztikus tudással értelmezik az épített környezetet és építészként felelősséget vállalnak a társadalom, a gazdasági fejlődés,a településfejlesztés és a városok alakulása iránt. Közülük néhányan az építészet gyakorlatától egyszerre követelnek művészi szemléletet és a jelen társadalmi és gazdasági kihívásainak való megfelelést. A Chiléből származó Aravena tevékenységével jelentősen kibővítette az építész szerepét.
  1967-ben született, 1994-től tervez, kezdettől fogva következetesen használja tiszta vízióit és rendkívüli tehetségét. A chilei Katolikus Egyetemen diplomázott, később számos épületet tervezett az alma materének (Matematikai Intézet, 1998; Orvosi Intézet, 2001; az Építészkar felújítása, 2004; Sziámi-tornyok, 2005; Anacleto Angelini Innovációs Központ, 2014). Minden épülete azt mutatja, hogyan tudnak az emberek a legjobban használni egy intézményt; terveit átgondolt anyaghasználat és a közösségek életét jobbító közterek iránti erős elkötelezettség jellemzi.
  Aravena gazdag környezetet alkotott eleven, izgalmas és hívogató terekkel. Számos magán- és állami vagy önkormányzati megbízónak dolgozott, tervei között szerepelnek oktatási intézményeket otthon és külföldön, beleértve az USA-t (a texasi Austin egyetemének vendégháza és ebédlője) és Sanghajt (a Novartis gyógyszervállalat épülete). Az egyszerű családi háztól a komplex nagy intézményekig a legszélesebb skálán dolgozik, de minden munkájának nyitottan, előzetes elképzelések nélkül áll neki. Érti az anyagok és a szerkezetek nyelvét, de a költészet és az építészet erejének fontosságát is.
  Munkásságának egyik súlypontja a szociális házépítés. 2000 óta, amikor munkatársaival együtt megalapította az Elemental projektet, egy konkrét társadalmi célkitűzéseken dolgoznak. A „think tank” ellenpontjaként ők ezt „Do Tank”-nek nevezik. Eddig 2500 olcsó lakást építettek gazdag fantáziával, rugalmas és a helyzethez illő találékony építészeti megoldásokkal. Az Elemental csapata az építés komplex folyamatának minden fázisában részt vállal, hogy a rászorulókat lakhatáshoz juttassa, a politikusok, ügyvédek, kutatók, lakók, a helyi hatóságok meggyőzésétől az építők támogatásáig, hogy a leendő lakástulajdonosok és a társadalom a lehető legjobb megoldáshoz jusson. A lakók vágyainak mélyebb megértése, aktív bevonásuk a projektekbe, emellett a színvonalas design együtt új esélyeket ad a hátrányos helyzetű rétegeknek. Ez az invenciózus megközelítés megnöveli az építészet hagyományos látókörét és a tágabban értelmezi az építészek feladatkörét: a feladatuk az, hogy valóban kollektív megoldásokat találjanak az épített környezetre.
  A fiatalabb építészeknek és tervezőknek, akik befolyásolni kívánják a változás irányát, van mit tanulniuk Aravenától. Ő ahelyett, hogy csupán tervezői pozícióból viszonyulna a lakásépítéshez, egy személyben sok szerepet vállal fel és ezzel megmutatja, hogy a lehetőségeket maga az építész is képes megteremteni. Ezzel a szemlélettel az építész szakmának új dimenziót ad, ami szükséges a jelen igényeinek történő megfeleléshez és a jövő kihívásaihoz.
  Aravena a társadalmilag elkötelezett építész szerepét mutatja fel, különösen a globális lakhatási válsággal szembeni küzdelmével, a jobb városi környezetért folytatott harcával. Mélyen érti mind az építészetet, mind a civil társadalmat, ami írásaiban, aktivizmusában és terveiben is tükröződik. Az építész szerepe épp most áll nagy társadalmi és humanitárius kihívások előtt, és Aravena felelősségteljesen reagál e kihívásra.