• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Denk mal an Denkmal

  A lipcsei Denkmal 2008

  Szöveg és fotók: Jószai Ágnes

  Hobby Messe 2007

  Lipcse a maga tizenötezer műemlékével Németország műemlék-fővárosa. Méltán büszkélkedhet azzal, hogy új, külvárosi vásárterületén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg az európai műemlékvédelemre, restaurálásra és épületek felújítására fókuszáló szakkiállítást és vásárt. Idén több mint 13.000 látogató kereste fel a körülbelül 450 kiállítói standot.
  Magyarország ötödik alkalommal – s ezúttal kitüntetett szerepben, ún. partnerországként – fogadta az érdeklődőket. Két évvel ezelőtt a francia, négy évvel ezelőtt az olasz szakemberek mutathatták be bővebben hazájuk műemlékvédelmének helyzetét, szakmai munkájukat, 2008. november 20–22. között pedig a kis magyar delegációnak kellett a több mint 300 négyzetméteres standon a vendégországi megtiszteltetés feladataival megbirkózni.
  Az OKM, az NKA, a KÖH és a gazdálkodó kiállítók által finanszírozott stand megpróbálta átfogóan, és minél színesebben prezentálni hazánk értékeit, fejlesztéseit, elért eredményeit, jövőbeli terveit. A stand külön mutatta be az állami és szakmai tevékenységet, így a KÖH, az Építészkamara és a Restaurátorok Egyesülete szerepét, illetve a konkrét szolgáltatásokkal és termékekkel jelentkező kiállítókat, például a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vagy a Patinás Lámpa Kft. munkáit. Utóbbi elnyerte a vásár tíz legjobb kiállítójának odaítélt aranyérem egyikét.
  Meglepően jól tájékozott, konkrét szakmai kérdések szerint, céltudatosan böngésző érdeklődőkkel találkozhattunk, gyakran kérték, hogy nyújtsunk segítséget magyarországi kapcsolatok kialakításához.

  Denk mal an Denkmal

  Denkmal, Leipzig, 2008

  Text and photos: Ágnes Jószai

  Hobby Messe 2007

  In 2000 the management of denkmal decided to publish a competition for university students entitled Messeakademie so as to draw atttention to the peculiarity of designing associated with the historical monument. The management of the fair invited Hungary to be a partner country in 2008. This prestigious situation inspired the idea to invite tenders for the competition with the same title in Hungary and also the winners to present the winning projects along with those of the German colleagues.