• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Emlékpark, Devecser

  Év Tájépítészek Díj 2014, a zsűri elnökének különdíja

  Szöveg, terv és fotók: Drobni Mária, Morvay István

  devecser1

  2010. október 4-én, az önkormányzati választások másnapján az ajkai timföldgyár vörösiszap tározójának gátja átszakadt és a kiömlő, súlyosan mérgező vörösiszap a Torna-patak menti települések mély fekvésű területeit elöntötte. A katasztrófa sújtotta területekre érkező belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a roncsolt területeken egy év múlva közpark fog állni. A hatalmas feladat megoldása a rövid határidő miatt megfeszített erőt és tempót igényelt a résztvevőktől.
  A munkálatokat a tervezéstől a megvalósulásig a Belügyminisztérium koordinálta. A közvetlen irányítást Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága részéről dr. Benkovics Zoltán, dr. Muharay Árpád tábornokok és Rozslay Eszter a Beruházási és Tervezési Iroda vezetője, valamint a Belügyminisztérium Területrendezési és Településügyi főosztálya főosztályvezető helyettese, dr. Gerzanics Annamária látta el kiváló szaktudással, határozottsággal és lelkesedéssel. A katasztrófa megmozgatta a közvéleményt, a bajba jutott emberek segítségére siettek a civil szervezetek és maga az állam, pénzadományok gyűjtése indult. A Drobni és Morvay Tájépítész Kft. mérnökeiként azt gondoltuk, hogy leghatékonyabban úgy tudunk segíteni, ha irodánk tervezői kapacitását ajánljuk fel. A Belügyminisztérium helyettes államtitkárának jeleztük, hogy felajánlásképpen részt vennénk a helyreállításra kerülő területek tervezésében, és ő rögtön a tervezés első fázisában készülő devecseri településrendezési terv módosítását végző Pannonterv – Veszprém Kft.-hez irányított bennünket, az ő altervezőjükként vettünk részt a munkában. A módosítás – a vészhelyzetre tekintettel – egy hónap alatt eljutott a jóváhagyásig, megkezdődhetett az engedélyezési tervek kidolgozása. A rendezési terv lehatárolta az új területfelhasználási egységeket, melynek során többek között egy 7,5 hektárnyi közpark született. A tájrendezési szempontokra döntő figyelem irányult, ennek eredményeként Devecser északi részén a kastélyparkkal szoros egységet alkotva egy összefüggő, széles zöld folyosó jött létre, mely észak felől védi a lakóterületeket a főút, a vasút és az iparterület környezeti ártalmaitól.
  A patak mentén, átlagosan 50 m széles erős sáv szép hátteret, térfalat kínál, egyben szélvédelmi, zajvédelmi szerepet is ellát az ott húzódó főközlekedési nyomvonalak felől. A sáv lehetőséget ad a régóta esedékes árvízvédelem feladatainak ellátására is.

  Tájépítészek: Drobni Mária, Morvay István – Drobni és Morvay Kft.
  Tavak tervezése: Horváth Ferenc – Víz-Környezet Kft.
  Utak: Polányi Péter – Környezetfejlesztés Kft.
  Közmű: Debreceni Bárány Attila – Pannonterv–Veszprém Kft.
  Építészet: Buda Miklós – Compart Studio Kft.