• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A MÉSZ éves Közgyűlése

  Építészek Háza, 2018. június 4.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: MÉSZ

  Június elején tartotta meg a Magyar Építőművészek Szövetsége az évi rendes közgyűlését az Építészek Háza Kós Károly-termében.
  Krizsán András üdvözlő szavai után Fürjes Balázs kormánybiztos, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Winkler Barnabás, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építőművészeti Osztályának elnöke, valamint Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke mondott köszöntő beszédet. A Közgyűlésen elhangzottak az egyes bizottságok beszámolói, a 2017. évi közhasznúsági jelentés és költségvetési beszámoló, illetve a 2018. évre vonatkozó tervek. A Közgyűlésen adták át a 2018. évi Vedres György-díjat Csóka Balázs építésznek. Kísérő kiállításként a MÉSZ egykori elnökére, Reischl Gáborra emlékező kiállítás volt látható a Kós Károly teremben (lásd beszámolónkat a Passzázs rovatban).
  Krizsán András elnöki beszámolójában kitért a MÉSZ 2017. évi nagyobb programjaira és tevékenységi köreire. Megemlítette a Magyar Építőművészet folyóirattal közösen megrendezett „Here We Are – Itt vagyunk” nemzetközi építészeti fotópályázat sikerét itthon és a pályázat anyagából készült kiállítás többi helyszínén. Beszélt a Hudec László születésének 125. és halálának 60. évfordulója tiszteletére meghirdetett Hudec emlékév tervezett eseményeiről, a V4 Családi Házai nemzetközi pályázatról és a Fiatalok Feketén Fehéren pályázatból készült kiállításról, annak külföldi szerepléseiről. Megemlítette az Építészek Házában indított, Építész-művészek című képzőművészeti kiállítás-sorozat egyes eseményeit, a MÉSZ-esték kerekasztal-beszélgetések 2017-ben fókuszba került témáit, a rendszeressé vált tervpályázati bemutatókat, beszélt a Budapesten és országszerte megrendezett szakmai fórumokat, építészeti témájú előadásokról, az egyetemekkel és a külföldi szakmai szervezettek való kapcsolatok erejéről és sikereiről és a Visegrádi Négyek párhuzamos szakmai szervezeteivel való együttműködésekről. A MÉSZ által 2017-ben megrendezett, több mint 100 sikeres szakmai program közül kiemelte a Ház+Mesterek interjúsorozat második évadának elkészítését, a Csütörtöki Iskola rendezvényeit, és beszélt a legújabb programsorozatról, a Jössz-MÉSZ címmel szervezett építészettörténeti városi sétákról. Végezetül arról a koncepcióról tájékoztatta a Közgyűlés résztvevőit, amely a MÉSZ székházát a szakma reprezentatív épületévé kívánja emelni, egy átfogó műemléki épületrekonstrukcióval, illetve egy európai színvonalú intézmény, egy hazai építészeti központ kialakításával. Mint mondta: „ Gazdasági, jogi szakértőkkel közösen összegyűjtöttük az európai nagyvárosokban működő Építészeti Központok működési struktúráját, és elkezdtük kidolgozni egy koncepció tervet, hogy létrejöjjön egy olyan építészeti központ, ahol a Nemzeti építészetpolitika dokumentumban megfogalmazott értékek népszerűsítése érdekében a szélesebb közönség is megismerkedhet a hazai építészek példa értékű munkáival, terveivel, véleményével és tapasztalataival, a művészi értékű alkotó munka és hivatás eredményeivel. Olyan befogadó környezet az épített környezet iránt érdeklődők számára, ahol az építészeti értékek nem csak közös élményt, de gazdaságfejlesztési potenciált is jelentenek. Nyitott ház, ahol a felfedezés örömével gazdagodva bárki képet alkothat az építés folyamatáról, a hagyomány és innováció szerepéről a magyar építészetben, növelve az érdeklődést az építészet iránt, szemléltetve az építészek által létrehozott, a társadalom, a nemzetgazdaság, a turizmus, és az építőipar számára is releváns kulturális és gazdasági előnyöket, értékeket.”