• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A tervezés útvesztője

  Építész workshop középiskolásoknak

  Szöveg: Baku Eszter

  A tavaly megálmodott „Tervezd meg az életed” építész workshop sikerein felbuzdulva 2016. október 28-án kétszer annyi diák – a fővárosból és további 13 megyéből – vehetett részt a BME Építészmérnöki Karán megrendezett kreatív, az építészképzést megismertető workshopon.
  Kilencven középiskolás új élmények, idegen formák világába csöppenve egy fikciónak tűnő történet közepében ismerkednek az ismeretlennel. A helyszín, a BME központi épülete önmagában is útvesztő. A feladat első ránézésre megnyugtatónak tűnik: labirintust kell készíteni egy 50×50 cm-es táblára, melyen fekete sávok jelölik a beépíthető és beépíthetetlen területeket, csapatonként eltérő mintázattal. Nemcsak a feladat, a tervezés menete is sok szempontból labirintushoz hasonlít, hiszen folyamatos döntésláncolatok összefűzése hozza meg a végeredményt, ami már az első válaszút után némiképp determinálva van. A labirintus megtervezése és kivitelezése szabadság és kötöttség egyaránt, szabadság a tervezés szabadságának értelmében és kötöttség a meglévő helyzethez való adaptáció kényszerében. Mindez szabad asszociációt és folyamatos koncepcióalkotást, gondolkodást, tervezést és újraértelmezést szül. A feladattal való küzdelem azonban lassan összecsiszolja az ismeretlen résztvevőket, s egy egész napi közös tervezés után már nyoma sincs a kezdeti félelemnek. 12 labirintus készült, és záróakkordként fény derült a jelentésnélkülinek tűnő fekete határokra is; ez sokszor megnehezítette a feladatot, amit a csapatonként kapott jelszavak (város, diffúz, alagút, átjáró etc.) még tovább bonyolítottak. A csapatoknak a K épület II. emeletére kellett labirintusokat tervezni, amik sok esetben útvesztővé váltak.
  Egyszer talán hagyománnyá válik a BME Építészmérnöki Karán megvalósuló középiskolásoknak szervezett építészeti workshop, mindenesetre a második alkalom sikere határozottan ebbe az irányba mutat. A kreatív feladatok kitalálása, megszervezése egy lelkes, elszánt csoport érdeme volt, melynek tagjai: Bánkúti Eszter, Gáspár Orsolya, Lassu Péter, Skaliczki Judit, Ther Tamás, Varga Imre, Zalakovács József és Baku Eszter.
  Az eseményt az NTP-FKT-M-16-0005 számú pályázata támogatta.

  [Not a valid template]