• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet Világnapja 2018

  Építészek Háza, 2018. október 1.

  Szöveg: Götz Eszter

  Az UIA, az építészek nemzetközi szövetsége minden év október első hétfőjén ünnepli meg az Építészet Világnapját. Ezen a napon az építészet társadalmi szerepére hívják fel a figyelmet világszerte az építészek. A Magyar Építőművészek Szövetsége több szakmai szervezettel közösen az idén is az Építészek Házában rendezett egész napos programsorozatot a nagyközönség számára is nyitott szakmai rendezvényekkel, kiállítás megnyitókkal és díjátadókkal.
  A délelőttöt sajtóbeszélgetés nyitotta, melyen Krizsán András, a MÉSZ elnöke ismertette a szövetség legfrissebb híreit és beszámolt az AIA EC (Amerikai Építészek Intézetének Európai Tagozata) és a MÉSZ között lezajlott találkozókról, a szakmai tapasztalatcseréről, valamint a két szervezet között megszületett együttműködési megállapodásról. Carsten Hanssen, az AIA EC elnöke részletesen ismertette az együttműködés irányait és céljait. A sajtóbeszélgetés további részében a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara, az Országos Főépítészi Kollégium, a Kortárs Építészeti Központ és az Építészetért Alapítvány képviselői beszéltek a Világnap, illetve az októberben kezdődő Építészet Hónapja programjairól.
  Délután dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke és Krizsán András, a MÉSZ elnöke köszöntő beszédei után megnyílt az Építész Mester Egylet Mesteriskolájának XXV. ciklusára felvételt nyert hallgatók pályázati anyagából készült kiállítás, és átadták a 2018. évi MÉK–MÉSZ Diplomadíjat. A Kós Károly teremben bemutatkozott a Magyar Művészeti Akadémia Építész Tagozatának kiállítása, melyet Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke nyitott meg. A reprezentatív válogatás ízelítőt ad az Építőművészeti Tagozat szélesebb tevékenységéről, bemutatva nem akadémikus köztestületi tagjait és legfontosabb munkáikat.
  A Világnap kiemelt eseménye volt a Magyar Építőművészetért Érem ünnepélyes átadása, melyet a MÉSZ elnöke ebben az évben dr. Moravánszky Ákos építésznek, építészettörténésznek, a zürichi ETH professzorának adott át. (Ferkai András laudációját az Utóiratban olvashatják – a szerk.) A díjátadó után dr. Moravánszky Ákos előadása következett (ennek szövegét lapunk következő számában közöljük – a szerk.) A programsorozatot az Oláh Kálmán trió koncertje és fogadás zárta.