• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Sanghaj ultramodern magyar építésze

  Gonda Károly Emlékév

  Szöveg: Baldavári Eszter

  A Magyar Építőművészek Szövetsége a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sanghaji Főkonzulátusával együttműködésben 2019–2020-ra Gonda Károly Emlékévet hirdetett, az építész születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából. Az emlékév célja a nemrégiben felfedezett és Sanghaj történelmi arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszó ultra-modern építész, az art deco elkötelezett művésze, Gonda Károly életművének feltárása és bemutatása.
  A tavalyi Hudec László emlékév folyamán a MÉSZ a Sanghaji Főkonzulátus segítségével kutatást indított a Kínában működő magyar építészek munkásságának megismertetésére. Gonda Károly életművéből tíz épület ma is áll Sanghajban. A hazai és helyszíni kutatómunkát a MÉSZ megbízásából a NKA támogatásával Baldavári Eszter művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológus munkatársa végezte. Az elkészült kézirat adja alapját a novemberben megjelenő, Nicky Almasy fotóival illusztrált albumnak, amely a Sanghaji Főkonzulátus és a MÉSZ közös szerkesztésében készül.
  A Goldstein Károly néven 1889. június 22-én született építész 1902-ben változtatta Gondára vezetéknevét, amikor már családjával Bécsben lakott. Építészeti tanulmányait nem fejezte be, s még az osztrák fővárosban sorozták be katonának, majd orosz hadifogságba került. Itt ismerkedett meg a bolsevik hatalomátvétel elől menekülő orosz Fedoroff családdal, akik Sanghajba mentek szerencsét próbálni. Gonda velük tartott. Már az 1920-as években sikeres építész lett, az ő tervei alapján valósult meg a Nanjing Road-on álló Sun Sun áruház, amelynek tetőterében üvegfalú rádióállomás is működött. 1928-ban Gonda – akit a kortárs kritika ultra-modern építésznek nevezett – saját irodát nyitott az általa tervezett Shahmoon Buildingben. A földszinten működő Capitol Filmszínház belső berendezését szintén ő tervezte, a mozit is a magyar Koppány György szobrai díszítették. Gonda filmszínházai közül a legkiemelkedőbb az art deco egyik legszebb sanghaji példájaként ismert vasbeton szerkezetes, vörös téglaburkolatos Cathay mozi, melynek különlegességei az építész által tervezett formatervezett diófa támlás moziszékek voltak. Legjelentősebb épületei közé tartozik a Bank of Communications, valamint az egykori Bank of East Asia, utóbbi felújítását 2018-ban végezte el az East China Architecture and Design Research Institute, s ma a Shanghai and Hong Kong Museum of Banking History működik benne.
  1949-ben Gonda családja Amerikában telepedett le. Életének utolsó éveiről keveset tudunk, sanghaji utcarészleteket ábrázoló festményei feltűnnek az amerikai aukciós házak honlapján, de tervezői tevékenységről nincs tudomásunk.