• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Észt Hét

  Budapest, Debrecen, Szeged, 2015. március 16-26.

  Szöveg: Pálinkás Edit

  Flo Kasearu: Zendülés, installáció, 2015

  Flo Kasearu: Zendülés, installáció, 2015

  Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg az Észt Intézet Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválját Budapesten, Debrecenben és Szegeden. A kortárs képzőművészet, építészet, film és irodalom iránt érdeklődők egyaránt találtak kedvükre valót a 8. Észt Hét programjában. A MODEM-ben a 2010-es Velencei Építészeti Biennálén Észtországot képviselő 100 ház című nagyszabású tárlat válogatása, az 50 ház című kiállítás volt látható. Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című – az Anilogue fesztiválon sikerrel bemutatkozott – tárlata a szegedi Grand Café-ban nyílt újra, ahol a házaspár méltán híres animációs filmjeit is láthatta a közönség.
  Flo Kasearu Zendülés című vadonatúj installációját elsőként Tallinnban állították ki 2015 januárjában, innen érkezett Budapestre a FUGÁ-ba, ahol a művész jelenlétében március 25-én nyílt meg a kiállítás. A videó annak a háznak a tetőkarbantartási munkálatait mutatja be Tallinn Pelgulinn kerületében, ahol a művész él és dolgozik, és ahol 2013 óta működteti saját (emlék)múzeumát. A tetőről eltávolított fémtáblákat az alkotó papír-modellekhez hasonlóan különböző figurákká hajtogatta. A jelenlegi feszült orosz és nyugat-európai politikai kapcsolatokra reflektálva Flo Kasearu munkája – videó, rajzok és 3D-s hajtogatott modellek – a kialakult észt álláspontot és közhangulatot modellezi a nagypolitikai szituáció perspektívájában.
  A filmes programok között a Keresztszélben című történelmi dráma, a Cseresznyés dohány romantikus film, a Nem jövök vissza kelet-európai road movie, A féreghizlaló nyomában animációs film, illetve a Laulupidu dalos fesztivált feldolgozó Együtt lélegezni amerikai-észt dokumentumfilm bemutatója emelkedett ki. Az Észt hét Tőnu Õnnepalu Mandala című regényének bemutatójával zárult.