• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Böhm 100

  A nevigesi beton dóm
  DAM, Frankfurt, 2020. január 18. – szeptember 27.

  Szöveg: Szegő György
  Fotók: DAM

  Gottfried Böhm száz éve, 1920-ban született, egy építész dinasztia második generációjának tagjaként. Apja, Dominikus Böhm neves építész hagyatékát is a DAM gyűjteménye őrzi. A mostani kiállítás centrumában a Wuppertahl és Essen közötti Neviges 1968-ban elkészült búcsújáróhelyre emelt beton dómja áll. Annak idején, építészhallgatóként a Baumeister lapjain rácsodálkoztam a házra. Böhm az első német építész lett, aki megkapta a Pritzker-díjat (1986).
  Neviges egy kis falu, a 17. század óta a ferencesek által Máriának, a Béke Királynőjének szentelt zarándokhely, amelyet 1681-ben átmenetileg az evangélikusok gondoztak. A Böhm által 1963-tól tervezett templom egyszerre idézi a kölni dómot és a környező hegyek sziluettjét. Látszóbeton felületeivel – amelyek együttesen 2700 m2-t tesznek ki – a brutalizmus kiemelkedő példája. Belső terében 800 ülő- és 2200 állóhely van. A ferences rend által kiírt pályázatban eredetileg 8000 zarándokkal számoltak. 15 pályázó munkája közül választották ki ezt a tervet. A templomhoz vezető, szobrászati igényességgel kialakított lépcső és körülötte az organikus vonalakkal, lágyan formált kiszolgáló épületek együttesen megfelelnek a tervezett befogadóképességnek. A templom és a zarándoktelep komplexuma igen expresszív hatású.
  A templomba lépőt egy óriási, sötét barlangba megérkezés élménye fogadja. A karzatok, empóriumok és oldalkápolnák expresszionista óriásplasztikaként mutatkoznak. A teret egy roppant méretű rózsaablak fénye tölti meg szakrális tartalommal. Egy másik nagy üvegablak Szűz Máriát ábrázolja, aki legyőzi a kígyó képében megjelenő Gonoszt (az üvegablakokat szintén Gottfried Böhm tervezte). Profán tekintet a legszebb operadíszletekre asszociálhat. Az épületet az utóbbi években felújították, a látszóbeton technológiára specializálódó kutatások (Bauforschung an der RWTH Aachen) eredményeire támaszkodva. A felújítás művészeti vezetője a következő nemzedéket képviselő Peter Böhm volt.
  A kiállítás bemutatja Gottfried és Dominikus Böhme részben közös munkákat is tartalmazó építészetét is, mellékelve hozzá a szintén építész feleség, Elisabeth Hagenmacher, és a három építészfiú, Stephan, Peter és Paul munkáit, valamint a 2014-ben róluk készült, A Böhm család építészete című dokumentumfilmet.