• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Critical Care – Építészet a krízisben szenvedő planétának

  ArchitekturZentrum Wien, 2019. április 25. – szeptember 9.

  Szöveg: Szegő György
  Fotók: AZWien

  Nem vitatható, hogy a 21. századdal az emberi civilizáció bajai megnőttek. A bécsi AzWien 21 építészeti és urbanisztikai projektet mutat be Ázsiából, Afrikából, Közel-Keletről, Latin-Amerikából, az USA-ból és Európából. Öt problémát csoportosít: vízgondok, a nyilvános terek, a készségek és tudások gondjai, a helyreállítás és a helyi termelés nehézségei. Az esettanulmányok konkrét aggodalmakkal foglalkoznak, melyek városi és vidéki környezetben mutatkoznak. Úgy válogatva, hogy együtt áthassák a példák munka-, gazdaság-, és ökológiaproblematikus tartalmait.

  VÍZ, FÖLD, TERMŐTALAJ:
  A Ciclica és a Cavaa építészkollektívák Barcelonában ókori római vízvezetékrendszert reaktiválnak, hogy egy kertközösség kiskerttulajdonosai nyilvánosan hozzájuthassanak az öntözővízhez.
  A bangladesi Kashef Malaboob Chowdbury Urbana-projektje árvízvédelmi kezdeményezés, amelyben költségtakarékos módszerek segítik az érintett közösség participációját.
  Az Enlac in San Juan Puerto Rico-i engedélynélküli településrészek lakóival folytatott 700 interjú nyomán szerveznek csatornafejlesztést közvetlenül egy belvárosi kereskedelmi központ mellett.
  Az Estudio Teddy Cruz + Fonna Forman tervezői az USA-Mexikó határsávban mindkét oldalra kiterjedő ökológiai konceptet dolgoztak ki egy új „határ-állampolgárság” – zsilipszerűen működő – felállítására és fenntartására.
  A Collectivo 720 a kolumbiai Medellinben épít korszerű víztározót, biztonságot teremtve egy országhatár környéki vidék árvízkárosultjai számára.

  A NYILVÁNOS TEREK GONDJAI:
  A muf architecture/art a londoni Croydon elitnegyedben hiányzó közparkra készített városrendezési és parképítészeti tervet.
  Barcelona Városgondnoksága egy, a privát gépkocsi közlekedést 21 %-kal csökkentő modellt dolgozott ki.
  A StudioVlayStreeruwitz vezérterven dolgozik Bécs Nordbahnhof negyedére. Hat külföldi irodát is bevonva kísérleti modellt dolgoznak ki a városrészben élők, tanulók és dolgozók jövőjének jobbítására – a bécsi TU 3 éves projektjével párbeszédet folytatva.

  KÉSZSÉGEK ÉS TUDÁSOK:
  Az Emergency Architecture & Human Right Eahr jordániai menekülttáborban épít iskolákat hagyományos, egyszerűen elvégezhető munkával – tradicionális anyagokból.
  Az Anapurna Kundoo gyerekgondozó önkéntesek számára épít hagyományos perzsa technológiával agyagépületeket Pondicherryben.

  HELYREÁLLÍTÁS:
  Yasmeen Lari építésznő létrehozott egy Örökség Alapítványt, ami Pakisztánban 2010 óta épít újjá településeket agyagból és bambuszból.
  A Rural Urban Framework a kínai Szecsuán tartomány súlyos földrengései és földcsuszamlásai nyomán fenntartható falufejlesztést dolgozott ki.
  A vylder vinck tailieu iroda egy kórházpavilon romjai helyén alakított ki betegek, látogatók számára használható parkot.
  Paulo Mendes da Rocha és az MMBB építészei átépítettek egy bevásárló központot Sao Paolóban kultúr- és sportközponttá, úgy hogy a tetőn nyilvánosan használható uszoda is létesült.
  A Lacaton&Vassal, Druot és Hutin építészekkel együtt egy rideg modernista lakómonstrumot bővített ki télikertekkel és teraszokkal.
  A Zusammenkunft az NDK Berlinjének Alexanderplatz környéki hivatalaiból épít barátságos lakóparkot, kulturális, oktatási intézményeket és a Holnap Városháza nevű önkormányzati irodaházat.

  LOKÁLIS IPARI termelés:
  Az atelier d’architecture autogérée a francia városok R-parkolóit és közlekedési hálózatát modellezi a közeljövő számára.
  A Kounkuye Design initiative Nairobi és Kibera térségében környezetvédelmi koncepciót fejleszt.
  Anna Heringer építésznő Veronika Lena divattervezőnővel és az NGO Dipsika szervezettel bangladesi helyi textilüzemet épít, hogy globális piacra vigye a hagyományos száriviselet design változatait.
  A Xu Tiantian építészei a kínai Songyang tartomány hagyományos technológiával készített tofu termékekkel elérje a szélesebb kínai és a turisztikai piacokat.
  Az idei II. Építészeti Nemzeti Szalon Közösség és építészet szekciójának kurátora, Balázs Mihály három részre osztotta a globális krízisre adott hazai építészeti válaszokat: 1 Építészet és oktatás, 2 Közösségépítés – középpontban az alkotó, 3 Szolidáris építészet – középpontban a felhasználók közössége. Az AZWien párhuzamosan látható Critical Care kiállításának öt fejezete nemzetközi kitekintést kínál a szalon által felvázolt, hazai építészeti reflexiókról.