• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Finta Stúdió 25

    FUGA, 09. 17-ig

    A Finta és Társai Építész Stúdió 1995 januárja óta dolgozik ezen a néven, Dr. Finta József építész vezetésével. Az iroda 2020-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A pandémia miatt az ünnepi kiállítás 2021. augusztus 26-án nyílt meg a budapesti FUGA-ban.

    „Egy jó csapathoz sok minden kell, legfőképp kreatív, elkötelezett, szorgalmas társak, de ugyanilyen fontos egy vezető, egy mester, aki szakmailag példakép, emberileg pedig közösségteremtő és megtartó erővel rendelkezik. Az idén 86 éves Finta József mellett mindig volt egy csapat, akikkel együtt dolgozva születtek meg az elmúlt 60 év épülettervei, épületei” – írják a stúdió munkatársai a jubileumi tárlat kapcsán. A jelenleg negyven fővel dolgozó iroda munkái a mai magyar építészet élvonalában vannak. Erejüket a közös gondolkodás adja, és az a hit, hogy az építészet egy komoly játék, minden ház egyedi és megismételhetetlen kísérlet, amelyhez a tervezők és segítőik tájékozottsága, széles világlátása és a környezetre való érzékenysége mellett a naprakész technológiai tudás is elengedhetetlen. A stúdióban a folyamatos megújulás és az állandóság megfelelő arányát a mester, Finta József személyisége is garantálja. Skardelli György kiállításmegnyitó szövegéből idézünk néhány részletet:
    „…Megépült házak és fiókban maradt gondolatok. Nyomasztóan hatalmas anyag. Most a falakon jelennek meg, egyébként a mindennapjaink során találkozhatunk velük. Használjuk őket, vagy épp csak elmegyünk mellettük, de már az életünk részévé váltak. Hatással vannak ránk. 25 év elképesztő termése. Egy építész stúdió, amely mára már branddé vált. 25 év testet öltött gondolata és energiája. De a történet korábban kezdődött, sokkal korábban. Közel hat évtizeddel ez előtt egy jól ismert szocialista tervező vállalat emeleti termében indult el. Egy akkor még fiatal, de ambiciózus és elkötelezett építész mindent megtett azért, hogy a megszületett gondolat testet öltsön. Az érzékeny kézzel megrajzolt grafikák épületekké váltak a rajzasztalon. Kezdetben egyedül, mindenki így kezdi. De felismerve az alkotóerőt folyamatosan csatlakoztak, csatlakoznak a fiatalabb, majd a még fiatalabb társak, megkeresve az építészt, akinek az energiája lenyűgözi őket. Szeretnének a folyamat részesei lenni, közelébe kerülni az alkotásnak. Márpedig az alkotás folyamatos. Lehet rendszerváltozás, lehetnek kormányváltások, függetlenül a személyes elkötelezettségtől az épületek sora kerül le az asztalokról. (…) Generációk rakódnak egymásra, adják át egymásnak a szakmai fogásokat, megosztva az alapítótól átvett tudást, hogy a végén egy színes időrendbe szedett kaleidoszkópként kiterítsék elénk egy tablóra, rátéve a pecsétet.”