• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kaesz Gyula-kiállítás

  FUGA, 2017. 06. 08. – 06. 25.

  Szöveg: Malustyik Mariann
  Fotók: Magyar Építészeti Múzeum

  Kaesz Gyula a 20. századi építészet, belsőépítészet és iparművészet meghatározó alakja volt. Születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából június 8-án munkásságát bemutató kiállítás nyílik a FUGA Budapesti Építészeti Központ belvárosi helyszínén, amely nagyobb részt a Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában álló Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményében található hagyatékból válogat.

  Kaesz Gyulára – mindamellett, hogy rendkívül sokoldalú és tehetséges művész volt – kortársai és tanítványai pedagógusként és emberként is nagy tisztelettel emlékeztek. Az Iparművészeti Iskola tanáraként magyar belsőépítészek generációit inspirálta és türelmemmel, megértéssel, de a minőségi munkához való töretlen ragaszkodással oktatta, nevelte.

  A tárlat célja, hogy bemutassa Kaesz sokoldalú művészetét, így építészeti, belsőépítészeti és bútortervei mellett grafikai munkái is nagy hangsúlyt kapnak. Végigkísérhető lesz, ahogy stílusa alakult, formálódott az évek során: diplomamunkáján, amely egy vidéki házat mutat be, erősen érezhető a szecesszió és a népies barokk hatása, ahogy a húszas évek bútorterveit is még Kozma Lajos barokkos stílusa befolyásolta. A harmincas-negyvenes években azonban már a modern művészet felé fordult, de mindig elsődlegesnek tartotta a megrendelők igényeit és kényelmét. Nem akart uniformizált családi házakat, lakásokat, üzlethelyiségeket létrehozni, a modern építészeti elveket is kritikával kezelte. Az új dolgokkal merészen és szabadon kísérletező művész leginkább grafikai munkáit és pavilon terveit vizsgálva érhető tetten.

  Mindezek mellett a Kaesz Gyula által tervezett bútorok kiállítása talán még közelebb hozhatja a tervezőt a ma emberéhez. Korán felismerte, hogy a bútorgyártás jövője a tömegtermelésben rejlik, de ragaszkodott a minőségi, funkcionális, ugyanakkor kényelmes típusbútor megalkotásához. Megkérdőjelezte a tradicionális polgári lakások nagy bútorgarnitúráinak létjogosultságát, a független egységekből összeállított, hasznos, de szép bútorokkal berendezett lakások, házak mellett tette le a voksát. Kitűnő példája ennek a Petőfi téren található saját lakásának berendezése, amely máig szinte sértetlen állapotban maradt fenn. A kiállításon bemutatandó bútorok egy része is innen származik.

  Felesége, Lukáts Kató végig nagy hatással volt a tervezőre. Társa volt nemcsak a magánéletben, hanem egy-egy megbízás grafikai munkáinak elkészítésében is. A kiállítás ezért egy külön részben foglalkozik a tervezőnő munkásságának egy szeletével. Az általa tervezett csomagoló papírok, képes- és üdvözlőlapok, bonbonos dobozok jól kiegészítik a Kaesz Gyula életművét bemutató tárlatot.