• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Leonardo mikroszkópja

  A Leicesteri Kódex
  Firenze, Uffizi Galéria, 2018. október 30 – 2019. január 20.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Galleria Uffizi

  1519 május 2-án hunyt el Leonardo da Vinci. Az 500 éves évforduló alkalmából Európa-szerte rangos eseménysorozat indul, melynek egyik nagyszabású nyitánya a firenzei Uffizi Galéria ősztől látható kiállítása.
  A tárlat a reneszánsz polihisztor tudós-zsenijének megidézésére vállalkozott azzal, hogy a Lecesteri kódes 36 lapos különleges ábrákkal illusztrált és széljegyzetekkel ellátott kéziratát a közönség elé viszi. A kódexben Leonardo a víz jelentőségéről értekezik. A víznek a földi evolúcióban betöltött szerepéről. 1994-ben Bill Gates vásárolta meg a felbecsülhetetlen értékű kéziratot, most az ő jóvoltából került a látogatók elé a 18 nagy, kettéhajtott ív, amelyre Leonardo 1504 és 1508 között olaszul jellegzetes, jobbról balra haladó tükörírásaal jegyzetelte a gondolatait a geológiáról, a paleontológiáról, a mechanikáról és csillagászatról számos rajzzal illusztrálva.
  A Paolo Galluzzi kurátor által rendezett kiálíltás két évnyi előkészület után nyílt meg és olyan speciális technológiát alkalmaz, melynek köszönhetően a látogatók maguk lapozgathatják a mindkét oldalon teleírt oldalakat. Firenzében utoljára 1982-ben volt a kódex, akkor a Palazzo Vecchióban állították ki az akkori tulajdonos Armand Hammer jóvoltából. A kódexet most leonardo és kora más jeles művészeinek alkotásai kísérik. Az összeállítással a kurátorok tudatosan hangsúlyozzák azt a reneszánszban még magától értetődő szemléletmódot, hogy a művészet és a kapcsolata nem szétválasztható. A kiállításon egy videó is látható, ami a prehisztorikus koroktól Leonardóig a víznek földi evolúcióban játszott szerepéről alkotott elméleteket dolgozza fel.