• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Magyarország – építés az átalakulás éveiben

  Ungarn – Bauten der Aufbruchszeit 1945-1960
  Bécs, Ringturm, 03. 26. – 05. 02.

  Szöveg: Hadik András

  Németh Pál – Tálos Gyula (KÖZTI): Megyei Tanács, Salgótarján, archív felvétel 1952. MÉM Boda Gábor hagyaték

  Németh Pál – Tálos Gyula (KÖZTI): Megyei Tanács, Salgótarján, archív felvétel 1952. MÉM Boda Gábor hagyaték

  A bécsi Ringturm kiállítása a második világháború utáni átmeneti időszak és a magyarországi szocreál építészetről kínál átfogó képet. A kiállítás magyar kurátorai, Hadik András és Fehérvári Zoltán 30 épület segítségével azt mutatják be, hogy az 1945 és 1960 közötti magyar politikai rendszer milyen hatással volt a társadalmi jelentőségű építészeti alkotásokra, valamint hogy az építészeknek a politikai elvárások és utasítások ellenére is sikerült megjeleníteni az építészeti alkotásokban a modern elemeit. A kiállítás nemzetközi szemszögből ábrázolja a magyar modern építészet jellemzőit.
  A korszak építészetének feltáratlansága és talán a posztmodern építészet jelentkezése is hozzájárult ahhoz, hogy a 80-as években elindult valami a kutatásban. Magyarországon a Nagy Elemér és Moravánszky Ákos által szerkesztett Magyar Építőművészet 1984/3. számát ennek a korszaknak szentelte. 1988-ban a stockholmi Svéd Építészeti Múzeum kiállítást és szimpóziumot rendezett a Sztálinista Kelet-Európa építészete címmel, melyhez a Magyar Építészeti Múzeum is anyagokat kölcsönzött. A 90-es évek első felében Bécsben és Londonban rendeztek kiállítást, Berlinben és a szlovákiai Szomolányban (Smolenice) tudományos konferenciákon foglalkoztak a kérdéskörrel. A Magyar Építészeti Múzeum először 1992-ben rendezett kiállítást. 1996-ban bővített kiadásban jelent meg a kiállítás katalógusa, időben is kitágítva a korszak kutatását, Építészet és tervezés Magyarországon 1945-1959. címmel. 2006-ban megnyílt Budapesten a Modern és szocreál c. kiállítás Prakfalvi Endre és Fehérvári Zoltán rendezésében, melynek katalógusa öt kiemelt épület részletes, bőven illusztrált kutatási eredményeit közli, a végén egy bővebb képválogatással. 2007-ben Prakfalvi és Fehérvári tollából megjelent Dunaújváros (a hajdani Sztálinváros) építészeti guide book-ja.
  Jelen kiállítás a Magyar Építészeti Múzeum harmadik bécsi kiállítása. Az első 1991-ben Lechner Ödön (a magyar Otto Wagner) életművét mutatta be Friedrich Achleitner professzornak és dr. Mathias Boecklnek köszönhetően. (Hochschule für Angewandte Kunst, Heiligenkreuzerhof). A második kiállítás 2005-2006 fordulóján Fény és forma címmel a két háború közötti magyar modern építészetről nyújtott fotóművészeti karakterű keresztmetszetet a Ringturmban.