• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mindenki színháza

  Everyman Theatre, Liverpool – RIBA Stirling Prize 2014

  Építész: Haworth Tompkins
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Philip Vile

  everyman1

  A RIBA Stirling Prize az Egyesült Királyság legnagyobb építészeti elismerése, amit idén 19. alkalommal, október 16-án adtak át az építészeti szervezet központjában, Londonban. 2014-ben a díjat a liverpooli Everyman Theatre építésze, Haworth Tompkins vehette át. A RIBA Manser-érmet a Stormy Castle (Gower Peninsula, Wales) tervezője, a Loyn & Co iroda, a Stephen Lawrence díjat pedig a House No 7 (Isle of Tiree, Skócia) alkotója Denizen Works kapta. Az Év megbízója díjat a Manchester Metropolitan University vehette át.
  A Liverpool egyik főutcáján állt egykori színház 1964-ben épült. Népszerűsége ellenére a felújítás hiányában menthetetlen állapotba került, ezért az eredeti színház lebontása és új komplexum létesítése mellett döntöttek. A megvalósult épület a korszerű beosztás és fenntartható működtetés mellett megőrizte és újraélesztette szeretett elődjének ethoszát, és tükrözi az intézmény közösségi tulajdon jellegét. A csaknem évtizedes munka eredménye megdöbbentő külső és elegáns belső megjelenést adott az épületnek. A külső homlokzat árnyékolóin százöt liverpooli lakos fotója látható, utalva a színház és közönsége közötti közvetlen viszonyra.
  Az épület sikerét a helyi közösség bevonása, illetve az építész személyes részvétele jelentette az egész tervezési és kivitelezési folyamat ideje alatt. A koncepció megtalálta a változás és folytonosság közötti egyensúlyt, amelynek köszönhetően a színház közönsége és a környéken élők sajátjuknak érezhetik az épületet. A színház a két katedrálist összekötő utcában léptékében, anyaghasználatában tökéletesen illeszkedik az utcaképbe. A környező épületekkel harmonizáló, ugyanakkor merőben új megjelenésű épület rendkívüli példa arra, hogy egy történelmi belvárosban hogyan lehet nagyszabású, korszerű épületet alkotni.
  Ahogy a zsűri értékelése kiemeli, az új Everyman valóban mindenki színháza. A belső terek kialakítása a kis terület ellenére tágas, a közönség igényeinek ellátására három csarnokkal rendelkezik, ahol társalgó, kávézó és bár várja a vendégeket. Az épület sokféle értelemben is fenntartható. Az építés 90%-ban az eredeti épület felhasználásával készült, és minden tere természetes szellőzéssel van ellátva, beleértve a 440 férőhelyes színháztermet is. Betonba épített szellőző-labirintus láthatatlan rendszere szolgáltatja a levegő mozgását és egyben biztosítja az auditóriumban a teljes akusztikai elszigeteltséget. Az Everyman Theatre egy rendkívüli csapatmunka eredménye, ahol a siker a megrendelő, az építész, a konzulensek és kivitelezők együttes munkájának köszönhető.

  Építész: Haworth Tompkins
  Belsőépítész: Haworth Tompkins, Katy Marks – citizens design bureau
  Kivitelező: Gilbert-Ash
  Projektmenedzser: GVA Acuity
  Színpadtechnológia: Charcoalblue
  Statika: Alan Baxter & Associates
  Akusztika: Gillieron Scott Acoustic Design
  Megbízó: Liverpool and Merseyside Theatres Trust