• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Otthonteremtő design

  Design Hét 2015, Budapest–Pécs–Sopron

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Design Hét

  Fotó: Danyi Balázs

  Fotó: Danyi Balázs

  Az idei, sorrendben 12. Design Hét fókuszában az otthonosság, a mindennapi terek élhető kialakítása, a felgyorsult életritmusra válaszként megjelent „slow life” fogalom került, ami az elhúzódó gazdasági válság következtében megváltozott gazdasági-társadalmi képletekkel az utóbbi években különösen erőre kapott.
  A közösségi gazdasági formák megjelenése átalakította a mindennapok korábbi közegét is, a tárgyakhoz való viszonyt, a tevékenységek dominanciáját, a hangsúlyokat. Megnőtt az egyedi ötletek, megoldások értéke, és ez a folyamat a kortárs designban is alapvető irányváltást jelent. A Design Hét rendezvényeit 2015-ben ez a folyamat ihlette, illetve az a szoros kapocs, ami a kreatív területeket a többi gazdasági és művészeti ággal egyre erősebben összekapcsolja.
  A fesztivál idei díszvendége, Spanyolország két nagyobb kiállítással mutatkozik be Budapesten. Az Iparművészeti Múzeumban már a nyár közepén megnyílt a Tapas című tárlat, amely a spanyol gasztrokultúrában uralkodó design trendekről számol be, az éttermek kialakításától a borászatok designjáig vagy az asztali kultúra elemeiig. A Kollektív képzelet című összeállítás pedig a madridi Ibero-amerikai Designbiennálé legutóbbi eseményéből válogat 120 alkotást a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi tudatosság jegyében. A hagyományosan a MOME-n tartott sztárdesigner-előadásokra is a spanyol szcéna szereplői érkeztek: Marti Guixé, a szabad alakítású, egyedire alakított design szószólója, a gasztrodesign trendek irányítója, valamint Alejandro Mesonero-Romanos, a Seat autógyár vezető designere jött Budapestre.
  A programsorozat egyik fő színhelye, az Iparművészeti Múzeum három nagy kiállítást is prezentált a Design Hétre: a már említett spanyol gasztroművészeti tárlat mellett a főkurátor, Osvárt Judit összeállítása, a Home Sweet Home, illetve a minden évben ilyenkor átadott Magyar Formatervezési Díj eredményeit bemutató kiállítás látható. Jelentős részt vállalt még a Hello Wood, egy nyitott kreatív foglalkozás, illetve a nyári csórompusztai alkotótábor eredményeit összefoglaló – és a következő évre felkészülő – „falugyűlés” programjával.
  A Design Hét eseményei számos budapesti, soproni és pécsi galériát, műhelyt, kávézót, közösségi helyszínt és kreatív szereplőt mozgat meg, design túrákkal, konferenciákkal és workshopokkal. Ezzel a rendezvénysorozattal Budapest – és vele együtt már Pécs és Sopron is – Közép-Európa jelentős design helyszínévé vált.

  Magyar Formatervezési Díj

  Termék kategória
  Nieto Ramón – London LED Lantern kültéri LED lámpatest
  Kerékgyártó András – Biela kül- és beltéri székcsalád

  Megosztott termék díj
  Flying Objects Design Stúdio Kft. – Hand-In-Scan kézhigiéniai rendszer
  S’39 Hybrid Design Manufacture – Luminari Glass üvegburkolat termékcsalád

  Terv kategória
  Németh Szabolcs – Wor.my multifunkcionális horgászbot

  Vizuális kommunikáció kategória
  Baráth Dávid – A grill művészete című kötet

  Diák kategóriában
  Lenkei Balázs – Stella Orientis, egy nagysebességű magyar expresszvonat

  Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja
  Takács Benedek – Arcus Temporum Fesztivál arculata

  Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja
  Merényi Zita Bettina – Provo-Cut, a “megsebzett” anyagtechnikát alkalmazó textil- és ruhakollekció

  HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíja
  Héder János (INARCHI Kft.) – Rutil, új, hexagonális lámpatest

  Magyar Formatervezési Tanács különdíja
  Szalkai Dániel – Perceptual Thinkers alternatív öltözékkollekció

  Design Management Díj
  Hello Wood