• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Henrieta Moravčíková: Friedrich Weinwurm Architect

  Slovart, Bratislava, 375 oldal

  Szöveg: Klein Rudolf

  weinwurm1

  Henrieta Moravčíková, a Szlovák Műszaki Egyetem építészettörténész professzor angol és szlovák nyelvű monográfiáját a két világháború közötti Pozsonyban élő és alkotó, kiemelkedő modernista építészről. A keménykötésű nagyalakú monográfia közel felét teszi ki a szakmai életrajz és művek részletes elemzése, a többi tervek és rajzok bemutatása.
  Weinwurm (1885–1942) három utónévvel élte le tragikusan megszakadt életpályát – Frigyes, Friedrich, Bedržich –, ami Pozsony többnemzetiségű és több kultúrájú világára, ahogy a szerző fogalmaz, közép-európaiságára utal. Iskoláit Pozsonyban, Kolozsvárott és Németországban végezte, ahol Peter Behrens, Bruno Taut és Hannes Meyer alkottak, legfontosabb tanára Heinrich Tessenow volt. 1911-ben diplomázott a Drezdai Műegyetemen ezután helyezkedett el Pogány és Tőry irodájában Budapesten. Itt készült egy síremlék pályaműve 1914-ben, mely Lajta Béla és Kozma Lajos hatását mutatja. Ugyanebben az évben pályázott az Adria Biztosító Társaság székházára, az elő-modern monumentalizmus szellemében.
  Az első világháború után az anyaországi építészettől eltérően az új pánszláv utódállam állam építészei igen korán kiálltak a modernizmus mellett, melynek ideológiája közép-európaiságot, nemzetköziséget is képviselt. Emögött többek között az első világháború traumáitól való megszabadulás, a tabula rasa nyitása munkált. Ilyen tiszta lapok voltak a modernista épületek homlokzatai, áramló terei, melyben a progresszív polgárság élte jövőbe tekintő életét.