• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mesteriskola 1953–2023

  FUGA, 04. 07. – 05. 09.

  Szöveg: Götz Eszter

  Jubileumát ünnepli az építészek Mesteriskolája. Az évforduló kerek is, nem is, hiszen a MÉSZ 1953-ban hozta létre ezt a képzést, de három ciklus után megszüntették, és csak 1972-ben indították újra, Fiatal Építészek Köre néven, ekkor a ciklusok számozása is újrakezdődött. Így lehet, hogy a Mesteriskola az idén 50 éves, jövőre pedig 70. Ezt a gazdag múltat jeleníti meg a FUGA-ban a Dévényi Tamás kurátor által rendezett kiállítás és a hozzá készült kötet, amely Polgárdi Ákos és Rubik Ágnes grafikusok munkája.
  1953-ban a posztgraduális képzést azzal a szándékkal hozták létre, hogy a friss diplomás építészek jeles mesterek irányításával közvetlenül és hatékonyan kapcsolódjanak a szocialista realista építészet kötelezővé tett irányvonalához, orosz nyelvet tanuljanak, egyszersmind kontroll alatt legyen a tevékenységük. A kétéves ciklus működési rendszere többé-kevésbé máig megmaradt: kéthetente előadások és gyakorlatok, tanulmányutak, beszélgetések, és a társművészetekkel, illetve az építészethez kapcsolódó tudományágakkal való ismerkedés. Lényegében a Mesteriskola a szakmai tudás mellett igen magas, széles körül és friss műveltséget közvetített. A ciklust elvégzők oklevele nem adott magasabb egyetemi fokozatot, de belépésre jogosított a Magyar Építőművészek Szövetségébe. Az első évfolyamra még keresni kellett a hallgatókat. A második ciklusra már magas volt a túljelentkezés, a harmadikra pedig a hatalom számára is kiderült, hogy egy szabad szellemi műhely jött létre. Ezért 1960-ban megszüntették.
  Az 1972-es újrakezdés óta a Mesteriskola története – ahogyan a ciklusok számozása is –
  folyamatos. A FUGA-beli kiállításon a jelenlegi, XXV. és XXVI. évfolyamok résztvevői óriási szellemi hátországot jelenítettek meg: több mint 600 építész hagyta rajta a nyomát, mesterként vagy tanítványként, nem ritkán a tanítványból lett mesterként. A kiállítóterem hosszanti falán ciklusonként sorolják fel a közreműködőket, a Mesteriskola hét évtizedét pedig egy installáció-sorozatban, a mai visszatekintők szemszögéből jelenítik meg.
  A kiállításhoz kapcsolódó kötet egy hatalmas, éveken át folytatott adatgyűjtés eredménye, melyben Kund Iván Patrik és Balázs Anna vezetésével a két évfolyam minden tagja közreműködött. Karácsony Rita és Hartmann Gergely tanulmányai a Mesteriskola történetének első évtizedeit dolgozzák fel, míg a mai mesterek a múlt és a jelen kapcsolatára reflektálnak és válaszokat keresnek a Mesteriskola jövőjével kapcsolatban. A könyv nagy részét képező adattár óriási hiányt pótol a hazai építészet történetének feldolgozásában, amelyet egy még nagyobb gyűjtés egészít ki: a felvételi pályázatok, mesteriskolás tervek, dokumentumok tára. Ez utóbbi egy honlapon lesz elérhető. Az évfordulós kiállítással és a kötettel tehát korántsem zárult le a munka. A Mesteriskola eddigi legnagyobb vállalkozása keretében olyan tudástár születik, amely új megvilágításba helyezi a 20. és 21. századi hazai építészet egész folyamatát.