• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Mies van der Rohe Award 2022

  AzWien, 2022. 10. 05. – 2023. 01. 23.

  Szöveg: Szegő György
  Fotók: AzWien

  A rangos elismerést kétévente ítélik oda Európa legkiválóbb építészeti teljesítményéért. A magasan jegyzett építészekből összeálló zsűri elsősorban a vízionárius és/vagy az innovatív karaktert értékeli, a feltörekvő és az érett korosztályok kategóriáiban. A shortlistba kerülés már siker, a finalista besorolás pedig egyértelműen rang. 532 jelöltből 40-et válogattak ki a kiállításra, amely január végéig Bécsben látható.
  Az idén először adtak ki díjat az oktatási épületek kategóriájában. Ezt a Grafton Architects (Dublin) nyerte el a londoni Town House – Kingston University tervéért. A ház „magával ragadó architektúrával szolgálja a studiomok hallgatóit, a táncot, a mozgást és az együttlétet” – összegez az inkább az építészet értelmezését tágító indoklás.
  A feltörekvő, Emerging Architecture 2022 fődíjat a La Borda (Ilka és Andreas Ruby) kapta egy barcelonai projekt, a Lacol Kollektíva közösségi háza tervéért. A zsűri a faszerkezetek eddigi spanyol magassági csúcsát (7 szint) is méltányolta. A közösségi és normál lakófunkcióin túl szociális lakásra jogosultakat is befogad a ház. A zöld belső udvar és az árnyékoló redőnyök játékától mozgalmas balkonokkal: laza, egyénített mediterrán arculatot adnak az épületnek.

  Finalisták:
  85 Social Housing Units Cornelia – Marta Peris + José Manuel Toral Architects
  Enrico Fermi School, Torino – BDR bureau
  Frizz23 Képzési Fórum és loft-lakások, Berlin – Deadline Architects
  Railway Farm, Párizs – Grand Huit, Melanie Drevet Paysagiste
  Z33 House for Contemporary Art, Design and Architecture, Hasselt, Belgium – Francesco Torzo