• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Csonka Pál érem 2018

  A Magyar Építőművészek Szövetsége Csonka Pál professzor úr emlékére 1988-ban alapított Csonka Pál éremet 2018. július 9-én a MÉSZ székházában ünnepélyes díjátadó keretében Patonai Dénes DLA prof. emeritus építészmérnök és (posztumusz) Nagy Bence Ybl díjas szerkezettervező alkotópárosnak adományozta. A kitüntetés az építészek és a tartószerkezet-tervezők munkáját és alkotó együttműködését hivatott elismerni. Az alábbiakban Hegedűs Péter laudációját közöljük – a szerk.

  Ez alkalommal az emlékéremmel a kuratórium Csonka Pál felfogásának szellemében született életműveket ismer el. Patonai Dénes DLA Ybl-díjas építészmérnök és Nagy Bence Ybl-díjas tartószerkezet tervező – utóbbi posztumusz – alkotópáros munkásságát. Mindketten a 60-as évek második felében a Szendrői Jenő által irányított IPARTERV-ben kezdték pályájukat, mely a korszak legjobb „iskolájának” számított.
  Dénest nem kell bemutatni, MÉSZ egykori, nehéz időszakban – 1997–2001 között – elnöke, ma is elnökségi tagja, hosszú időn át a BME mérnökkari építész oktatás aktív professzora, aki szinte minden jeles tervezési munkáját Nagy Bence statikussal készítette.
  Nagy Bence az IPARTERV statikus tervezőjeként 1972-ben kitüntetéses vasbetonépítő szakmérnöki oklevelet szerzett, és szerkezettervezőként a Gulyás Zoltán mellett felnövő kiemelkedő építész generáció alkotó társa lett. Patonai Dénes mellett Reimholz Péterrel (DÓMUSZ áruház), Lázár Antallal és Ungár Péterrel† is dolgozott, utóbbival tervezett MHE számítástechnikai központja építészeti és tartószerkezeti tervezéséért mindketten Ybl-díjat kaptak.
  Az első, még nem önálló, de mindkettőjük számára jelentős munka a MEDICOR irodaház volt, melynek tervezésében Patonai Dénes és Reimholz Péter Gulyás Zoltán teamjében, Nagy Bence Pozsgai Lajos jobbkezeként vettek részt. Ezután indult be a Szendrői féle Mesteriskola és egyidejűleg a Folyondár utcai lakóházak tervezése, melyet már együtt készítettek. Ettől kezdve folyamatos lett az együttműködésük. A „fiatal” tervezői generáció elismerése az IPARTEV-IPRO
  (a kelet-német Iparterv) cseretanulmányutakban is kifejezésre jutott, melyen együtt két alkalommal is részt vettek. Együtt tervezett jelentősebb épületeik felsorolása a teljesség igénye nélkül: a BRG-OTP Számitástechnikai épülete; a FIMÜV Gvadányi utcai központi épülete; balatontomaji borászati üzem és raktár; az emblematikus balatonfűzfői uszoda, mely a járható keresztmetszetű, dobozszerkezetű helyszíni vasbeton előregyártás légcsatornaként is működő szellemes konstrukciójával generációnk számára példaértékű alkotás volt; ÉVOSZ székház; Mediterran lakópark; – Buda Squre irodaház komplexum; Mór utcai többlakásos lakóházak. Mellette számos megépült családi ház, többek között Patonai Dénes és Nagy Bence saját családi házai, mely kölcsönös tervező választás e legszemélyesebb műfajban is jól jelzi egymás tehetségének, felkészültségének és a kreatív együttműködés örömének elismerését. Ezen kívül sok meghívásos és nyílt pályázatot és ajánlati tervet készítettek együtt, melyek egy része nem realizálódott (Nemzeti Szinház pályázata, Magyar Posta elosztó központja, Győri Egyetem fejlesztése, uszoda és sportkomplexumok).
  Mindkettőjük oktatói tevékenysége is kiemelkedő. Patonai Dénes a BME Magasépítési Tanszékén 1992-től docens, tanszékvezető, majd egyetemi tanár, jelenleg aktív prof. emeritus, számos publikáció, tudományos munka és szakvélemény szerzője. A BME Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és
  Földtudományi-, ill. a PTE Breuer Marcell doktori iskolák oktatója. Közéleti szakmai tevékenysége (bíráló bizottságokban, Építész Kamarában, MÉSZ-ben, UIA-ban, tervtanácsban) is jelentős.
  Nagy Bence a BME óraadó tanáraként működött, és sok fiatal végzős hallgató diplomamunkájának volt odaadó konzulense. Korát megelőzve alkalmazta a számítástechnika kínálta lehetőségeket és alkotott statikai programokat. Nagy tudású, ismereteit profi módon és gyakorlatias megközelítésben is alkalmazni tudó, fiatal kollégáit segítő szakember volt. A tartószerkezet-tervezők képzésével és továbbképzésével ill. tudományos tevékenységükkel, de személyes példájukkal is mindketten sokat tettek az építész- és tartószerkezettervezők alkotó együttműködéséért.
  Mikor Dénest fölhívtam a Csonka érem odaítéléséről szóló hírrel elmondta, hogy Bence halála előtt két hónappal egy épület terveit egyeztették, amikor váratlanul csak a feleségét tudta elérni. Erről Patonai Dénes, az alkotótárs mondja: „Ő közölte a lesújtó hírt, hogy Bence kórházban van és már ne is látogassam meg, mert nem fog megismerni… Ennyit egy életen át tartó emberi és munkatársi kapcsolat történetéről, mely után az űr szóban ki sem fejezhető, mert ezt csak az érti, akiben a hiány tátong. Ezért is örülök, hogy e díj, ha megkésve is, de méltó kezekbe kerül, mert személyében egy olyan szerkezettervező kerül elismerésre, aki az építészetet méltányolva és megértve, azzal együttműködve, mindig a megoldást kereste és nem azt, miért nem lehet valamit megvalósítani.”