• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Média Építészeti Díja 2022

  Uránia Nemzeti Filmszínház, 11. 12.

  November 12-én adták át a Média Építészeti Díját. Az Építészfórum által alapított elismerést idén 18. alkalommal hirdették meg, a versenyben összesen 76 épület, 59 terv és 29 épített környezeti munka szerepelt.
  A díjkiosztó gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. Idén Olga Ioannou építész, a TU Delft Építészmérnöki és Technológiai Tanszékének adjunktusa töltötte be a négyfős nemzetközi bírálóbizottság elnöki posztját. A zsűrizésben részt vett mg Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti és dizájn kritikusa; Matteo Costanzo építész, egyetemi tanár, a kultikus San Rocco magazin alapítója és szerkesztője, valamint Szabó Levente DLA építész. A gálaesten bírálatot mondó médiazsűri elnöke Bagi László (Forbes) volt, a zsűri tagjai: Földes András (HVG), Liptai Lívia (Telex), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Szilágyi Róza Tekla (Artmagazin), Zubreczki Dávid építészeti mesemondó , valamint Zsuppán András (Válasz Online). A szakmai zsűri Gutowski Robert, Tőrös Ágnes és Weiszkopf András építészekből állt.
  A legjobb épület díját a Váncza Művek kapta a derekegyházi Szentháromság-templomért (lásd MÉ 2021/5). Terv kategóriában Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó elképzelése lett a nyertes (konzulens: Kronavetter Péter). A közönségszavazást az M. Miltényi Miklós által tervezett alsóbogáti Magtár rendezvényterem (lásd MÉ 2022/3), terv kategóriában pedif az Archi.doc Építésziroda, a Narmer Építészeti Stúdió, a Fejérdy + Bartók Műterem és a CAN Architects PPKE új Campusára készült tervpályázata nyerte. A szervezők negyedik éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, melyben idén a GINKGO-Zöld Építész Iroda és a MICROarchitects munkája, az Égigérő Óvoda bizonyult a legjobbnak.
  A Média Építészeti Díja keretében ötödik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon, kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Lakner Antal képzőművész érdemelte ki.
  A Média Építészeti Díja gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása. Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Az évek során Csete György, Dr. Bitó János, Bán Ferenc, Vonnák János, Mőcsényi Mihály, Borvendég Béla, Rimanóczy Jenő, Kévés György, Török Ferenc, Csomay Zsófia, Vámossy Ferenc, Winkler Barnabás, Cságoly Ferenc, illetve dr. Meggyesi Tamás munkásságát ismerték el. Ebben az évben Pelényi Margit Ybl Miklós-díjas építészt, a Magyar Építőművészek Szövetsége Mesteriskolájának mesterét köszöntötték fel.