• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy kisközség középülete

  Sportcsarnok, Telki 

  Építész: Láris Barnabás
  Szöveg: Burián Gergő
  Fotók: Jaksa Bálint

  A Telki Sportcsarnok a község főutcája, a Budajenői út mentén található. Méretéből is adódóan a település meghatározó épülete. Létrejöttének sajátos története van: a megvalósult ház előzményeként egy donga alakú, hangárszerű fém sportcsarnokot épített a város. A héjcsarnok nem nyerte el a helyiek tetszését, jogosan kritizálták a falu szinte központjában megjelenő ipari formát és megjelenést. Középületnek semmiképp sem lehetett nevezni az objektumot. Ezután kérték fel Láris Barnabás építészt, aki komoly tapasztalatot tett szert sportlétesítmények tervezésénél, az épület „optikai javítására”, persze minimális költségkerettel. A magyar valóságot jól szemléltető történet azonban az értő kezek segítségével sikert hozott.
  A létesítmény alapja alkalmas volt egy C típusú, azaz futsal méretű játéktér fogadására. Ezért ezt, illetve a fa peremgerendákat megtartották, azaz az épület pozíciója eleve determinálva volt. A fém dongaszerkezet elbontották, a végfalakat tartó rétegelt, ragasztott fa tartókat azonban felhasználták az új additív tömeg tartószerkezeteként. A szerkezetek ötletes – és részben a kényszer hozta – felhasználása mellett az épület alaprajzi rendszere is bravúros egyszerűséggel bír. A sportpálya (és a megmaradt alapozás) téglalap formájához a tervező egy paralelogramma alaprajzot szerkesztett. Az északi oldalra kerültek az öltözők és a kiszolgáló funkciók, míg a merőleges koordináta-rendszerből kitérő elemek a főbejáratot emelik ki a megközelítés irányából. A nagyvonalú és logikus térszervezés átlátható, jól használható és praktikus belső teret eredményezett. A belsőben a kőrisfa sportpadló, a fa tartók és a jól adagolt színes felületek összhangja tovább folytatja a térképzésben megtapasztalt építészeti minőséget.
  A sportpálya helyzetét tehát adottságként kell tekinteni, mégis érdemes a falusias léptékből kimagasló épülettípus helyének és a környékhez való alkalmazkodásnak vizsgálatával folytatni az elemzést. A csarnok a Varga Tamás által tervezett Pipacsvirág Általános Iskola mellett áll. Az organikus elemeket is felmutató iskolaépület mellett szinte csak családi házak találhatók a környéken, ezért a sportlétesítmény a beépítés folytatásának tekinthető. Az új funkciók és a méretükkel a környezethez képest dimenziót váltó épületek így a község egyik új központját teremtik meg.

  Generáltervező: Modulárt Kft.
  Felelős tervező: Láris Barnabás
  Munkatársak: Böröcz Péter, Csanádi-Szikszay Györgyi
  Épületszerkezet: Kovács Károly Lehel
  Tartószerkezet: Honti Gábor
  Épületgépészet: Lobenvein Zoltán
  Elektromos tervezés: Nagypál Géza
  Tűzvédelem: Szabó Norbert
  Sporttechnológia: Tappler Zita
  Költségvetés: Zajka Gábor