• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Architectural Photography Award 2017 – Pályázati kiírás

  HERE WE ARE – ITT VAGYUNK!

  A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építőművészet folyóirat fotópályázata
  A pályázat célja, hogy az építészeti fotón keresztül az épített környezetről való gondolkodásra ösztönözzön.

  A 21. század minden technikai bravúrjával, high-tech illúziójával együtt is értetlenül állunk a fotográfia kétszáz éves találmányával szemben. Hogyan tud megmaradni egy elmúlt pillanat? Hogyan képes ennyi személyes érzést, gondolatot ébreszteni bennünk egy papírlap, egy kimerevített kép a monitoron? A helyek varázsát, az épített környezet és emlékezetünk viszonyát szeretnénk megragadni a Here We Are című nemzetközi fotópályázattal. Mikor szemünk elidőz az apró részleteken és szívünk megnyílik képzeletünk világa felé.

  Krizsán András DLA
  Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke

  2012-ben következett be az a pillanat, amikor a Föld lakóinak 50%-a városokban él. Ettől kezdve az épített környezet jelentősége más léptéket ölt, mint korábban, bármikor a történelem folyamán.

  Ez a léptékváltás az építészeti fotó világszerte tapasztalható térhódításában is jól követhető. Az épített környezetről alkotott képünk, a városi jelenségekkel való együttélés időről időre új szempontokat vet föl. A pályázat ezeket kívánja tudatosítani: friss szemmel látni az épületek és az ember, a városi közeg és a város élete, természeti és mesterséges táj kapcsolatát. Kiíróként szeretnénk kimozdítani az építészeti fotót a szakma szűkebb közegéből, és közelebb vinni a közönséghez.
  A vizuális művészetek lényege évezredek óta az ember és környezetének viszonyáról való képi gondolkodás. A 21. században az emberiség kulcskérdésévé vált a mesterséges környezet humanizálása. Az építészet már régen nem csupán az építész szakma ügye. Ennek nyomán az építészeti fotó is túllépett az építész munkatársaként dolgozó fotográfus alkotói tevékenységén és széles, az egész társadalmat érintő, szociális, pszichológiai, esztétikai és technológiai területeket is bevonó, általános párbeszéd képi nyelven kommunikáló közege lett.

  A fotópályázat díjnyertes és döntőbe jutott munkáiból 2017 novemberében kiállítás nyílik Budapesten. Innen 2018 elején Pozsonyba, Prágába és Krakkóba utazik.
  A kiállítás teljes anyagát a Magyar Építőművészet tematikus száma publikálja.
  Két kategóriában várjuk a pályaműveket: nyílt és professzionális.

   
   

  ZSŰRI

  IWAN BAAN fotóművész

  Iwan Baan fotóművész. A hágai Királyi Művészeti Akadémián végezte tanulmányait, azóta dokumentum- és sajtófotózással foglalkozik. Képei az építészet közegében történő életformák és interakciók vizuális narratívái. A caracasi Torre David életéről készített munkájával elnyerte a 2012. évi Velencei Építészeti Biennálé legjobb installációjáért járó Arany Oroszlán díjat. 2010-ben elnyerte a Julius Shulman díjat, 2016-ban az AIA new yorki Stephen A. Kliment Oculus díját (2016). 2011-ben az olasz Il Magazine dell’Architettura a kortárs építészet 100 legbefolyásosabb személyisége közé sorolta.

   

  BUJNOVSZKY TAMÁS építészeti fotográfus, a Magyar Építőművészet fotószerkesztője

  2006-tól a Magyar Építőművészet fotószerkesztője. Munkáival folyamatosan jelen van a magyar és nemzetközi építészeti sajtóban. 2012-ben a Sony World Photography Award díjazottja. Fotósként közreműködött a kortárs magyar építészet számos nemzetközi díjat nyert projektjében.

   

  NICOLAS GROSPIERRE képzőművész, fotográfus

  Nicolas Grospierre képzőművész, fotográfus. A csoportos tárlatokon túl számos önálló kiállítást mutatott be Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban. 2008-ban a 11. Velencei Építészeti Biennálén Arany Oroszlán díjat nyert a lengyel pavilonban bemutatott Hotel Polonia című installációja. 2009-ben a Lengyel Köztársaság Kulturális Minisztériuma kitüntetéssel ismerte el a tevékenységét.

   

  KRIZSÁN ANDRÁS DLA építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke

  Krizsán András DLA építész, a MODUM Építésziroda Kft. vezető tervezője, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke. Megvalósult épületeit az épített környezethez való kreatív alkalmazkodás jellemzi. Középületeit és lakóházait, illetve a települési értékvédelem és a települési környezetszépítés területén végzett kiemelkedő munkásságát több rangos építészeti díjjal jutalmazták. A zánkai Új Nemzedék Központ épületét Mies van der Rohe Award kortárs európai építészeti nívódíjra jelölték.

   

  JOSEF SCHULZ fotográfus

  Josef Schulz fotográfus. A düsseldorfi Művészeti Akadémián Bernd Becher és Thomas Ruff tanítványa volt. Világszerte számos kiállításon mutatta be képeit, szerepelt a torontói CONTACT fotográfiai fesztiválon és a brazíliai FIF-en. 2001-ben a European Architectural Photography Prize nyertese volt, megkapta a ZF-Kulturstiftung Friedrichshafen ösztöndíját, valamint a Kodak, a Large Format Inkjet és az Arles-i „Voies Off“ fesztivál díját. Munkái jelen vannak a nagyobb európai közgyűjteményekben, mint az UBS, Deutscher Bundestag, ZKM, Karlsruhe, Deutsche Börse és a franciaországi FRAC.

   

  JAN STEMPEL építész professzor, tanszékvezető, CTU, Prága

  Jan Stempel építész, a Prágai Műszaki Egyetem építészeti tervezés tanszékének vezetője. Szlovákiában született, diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte. 1984 és 1991 között a Libereci SIAL stúdióban dolgozott, majd 1991 között 2004 résztulajdonosa volt a prágai A.D.N.S. építészeti irodának. Számos hazai és külföldi építészeti projekt fűződik a nevéhez, melyek között új épületek és felújítások egyaránt szerepelnek. Jelenleg saját építészeti irodájában (Stempel & Tesar) dolgozik.

   

  SZEGŐ GYÖRGY DLA építész, a Magyar Építőművészet főszerkesztője

  Szegő György DLA építész, művészeti író, szerkesztő, számos építészeti, fotó és képzőművészeti kiállítás kurátora. A 70-es években több fotóhasználattal élő kiállítása volt, 1978-88 a Kaposvári Csiky Gergely Színház látványtervezője volt. 2001-től a Magyar Építőművészet főszerkesztője, 2014-től a budapesti Műcsarnok művészeti igazgatója.

   

  HATÁRIDŐK

  2017. 06. 15.

  A pályázat meghirdetése

  2017. 08. 07.

  Regisztráció kezdete

  2017. 09. 30.

  Beadási határidő

  2017. 10. 15.

  Döntősök kihirdetése

  2017. 11. 22.

  Eredményhirdetés és kiállítás megnyitó

   

  KATEGÓRIÁK

  NYÍLT kategória

  Fődíj – 700 €
  10 Döntős

  Nevezési díj: 25 €

   

  PROFESSZIONÁLIS kategória

  Fődíj – 1500 €
  10 Döntős

  Nevezési díj: 50 €

   

  Pályázati anyagként 2014. január 1. után készült fotó adható be.
  A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul, hogy a képei a pályázattal kapcsolatos kommunikáció során felhasználásra kerülhetnek.
  A döntőbe került fotókat nagyfelbontású TIF formátumban (high-resolution TIF) kell a kiíró rendelkezésére bocsátani.

   

  Technikai követelmények

  Max. 5 db egyedi fotó vagy max. 5 db sorozat. Egy sorozat max. 6 db kép.
  max. 2 MB / jpg / RGB / exif
  fájl név: FotósNeve_épület_helyszín_év (ékezetek nélkül), pl: MintaPeter_iskola_budapest_2017.jpg
  sorozatoknál: FotósNeve_épület_helyszín_év_sorszám (ékezetek nélkül), pl: MintaPeter_iskola_budapest_2017_1.jpg