• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hely a pusztában

  Szent András kastély felújítása és bővítése, Bölcske

  Építész: Dévényi Sándor
  Szöveg: Sulyok Miklós
  Fotók: Zsitva Tibor

  bolcske1

  Az Illyés Gyula által megörökített „pusztán” járunk itt, az Ozora–Simontornya–Cece vonalon, a Duna mentén: az ide nem messze eső Cecén töltötte gyermekkori nyarait a költő. Annak a kornak társadalmából és birtokszerkezetéből persze mára semmi nem maradt, ezért is gondolom, hogy nagy fába vágta a fejszéjét a tulajdonos, aki imponáló tudatossággal tervezte meg a régi birtokot és épületet újraélesztő vállalkozását.
  Webhelyének nyitóoldalán a kastély neve alatt tömören ennyi áll: „A HELY” – így csupa nagybetűvel. És valóban. Az egész történet, a birtok kiválasztása, a vállalkozás, a kastély és a terület használatba vétele: egy darab Magyarország megtartása. Egy darab Magyarországé, mert ezek a kastélyok és kúriák nem kevésbé fontos részei az ország vagyonának, mint a városok és a falvak épületvagyona.
  A felújítást tervező Dévényi Sándor neve az alapító atyák közé kívánkozik a 20. század végének magyar műemléki építészetében. A múlt század hetvenes éveinek végétől kezdve fiatal építészként jelentős szereplője volt a Pécs történelmi belvárosát az ún. tömbrehabilitáció és revitalizáció módszerével megújító sokéves folyamatnak – ott végzett munkájáért már 1988-ban Ybl-díjat kapott –, melynek során a mecseki település talán a legszebben helyreállított műemlékekkel büszkélkedő városa lett Magyarországnak. Saját tervezésű épületeinek legtöbbje pedig értékes, történeti városi környezetben, főleg Pécsett áll, tehát nagyon pontosan érzi, miként kell egy régi épülethez nyúlni.

  Építész: Dévényi Sándor – Dévényi és Tsa. Építész Kft.
  Építész társtervező: Pap László – IBL Kft.
  Statika: Szován Géza – MM Mérnöki Iroda Kft.
  Gépészet: Skrobák László – Dévényi és Tsa. Ép. Kft.
  Elektromos tervezés: Kalász Gyula
  Építész kiviteli terv: Gyenis László, Laurencsik Tamás, Masszi Építész Iroda Kft.
  Építtető: Emberi Oldal Kft.,Szekszárd
  Generálkivitelező: Unikorn-Épker Kft., Bölcske