• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Salgó vára, rekonstrukció

  MÉK-MÉSZ diplomadíj 2015

  Terv: Juhász Norbert

  salgo1

  Salgó vára számomra többet jelent, mint egy régi, romjaiban megmaradt műemléket. Ugyanolyan fontosnak tartom azt a több millió éve lezajló drámát, ami itt történt a vulkáni működés részeként, mint azt, hogy ezt az évezredek alatt megmaradt magaslatot az ember felhasználta, lényegében a saját szolgálatába állította a vulkán erejét (legalábbis annak eredményét). Így értelmezve, Salgó vára több lesz egy egyszerű középkori várromnál, sokkal inkább arról szól, hogyan képes az ember egy ennyire különleges, óriási erejű működés produktumát humanizálni. Ilyen módon a vár, mint erősség, mint katonai, védelmi létesítmény háttérbe szorul, redukálódik a lényegre: a természet (környezet) és az ember kapcsolatára, ahol az építészet a nyelv, vagyis az ember reakciója környezetére.
  Diplomamunkám nem várrekonstrukció vagy műemlék felújítás, sokkal inkább a vár, mint fogalom
  valódi jelentésének feltárása és annak újraértelmezése. Tervem alapjait és tervezési kereteit az a felismerés szolgálja, mely szerint a vár, mint épített hely, teljesen új olvasatban jelenik meg a ma embere számára, mint létrejöttének idején.
  A vár régen a túlélés fokozása miatt épült, magas, jól védhető helyen, helyi anyagokból, ahol a hangsúly a funkcionalitás felé billent az esztétikával szemben, mindezt a legracionálisabb, leglogikusabb, legőszintébb módon. Mára elvesztette eredeti funkcióját, azonban a turizmus megjelenése és az épített örökségünk iránti tisztelet révén újra előtérbe került, élményforrássá lett.
  Ezt táplálja egyrészt maga a vár, mely szimbóluma is lehet az ember élelmességének: képes volt az egykor vulkánként működő hely megkövesedett lávájának a tetejére lakhelyet emelni. Másrészt a környező tájra nyíló kilátás és a bazaltoszlopok jelenléte a természet felé tanúsított áhítatunkat válthatja ki. Ez alapján a vár továbbépítésének célja az élmény fokozása: a fent leírt források hangsúlyozása és kiegészítse úgy, hogy a látogató egy útként élje meg az itt töltött (új funkciók által meghosszabbított) időt, melynek katartikus csúcsa a legmagasabb ponton teljesedjék ki. Építészeti válaszom mindezt a lehető legőszintébben, a hely szellemiségének tükrében, arányosan és friss, progresszív módon szeretné kifejezni.