• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Meditáció az elgondolhatatlanról

  (Hannes Böhringernek)

  Szöveg: Mújdricza Péter

  Utóirat 100 esszépályázat – Új generáció kategória, 1. díj
  (Jelige: MI)

  Egyre divatosabb bolygónk népessége vagyoni eloszlását vizsgálgatni, ki milyen házikóban is lakik: felhőkarcolóban vagy viskóban? Jól értesültek szerint cirka négyezer ember rendelkezhet akkora vagyonnal, mint négymilliárd, momentán Földünk lakosságának fele. Röpke fejszámolással szembesülhetünk, hogy egyetlen ember birtokolhat annyit, mint tízmillió, ami alig több mint fogyatkozó Magyarországunk lélekszáma.
  Örömmel megvitatnám kávéházi asztal mellett a kedves Olvasóval, a mi Kárpát-medencénkben ki lehet a mi ’jótevőnk’? Nekem is volna rá tippem, de – a nagy Fermat után szabadon – túl keskeny a margó, hogy idejegyezzem. Ahhoz pedig még keskenyebb, hogy azoknak a ’róbertbácsiknak’ a neveit is illessem, akik azt a bizonyos négyezret alkotnák ’odafenn’. Már csak azért sem, mert, mint Orsós László Jakab barátunk megjegyezte a valaha volt Nappali Ház belborítóján, se hite, se hivatása alapján embert megítélni nem lehet. Nem voltam fültanúja, de mintha bátrabb tollforgatók megkérdezték volna ama ’odafentiek’ egyikét, fel tudná-e sorolni, mi a világ hét csodája? Azt nem, de nem is érdekel, hangzott a ’célirányos’ válasz, de a nyolcadikat igen. És az a kamatos kamat. (Nem néztem utána, hány Holdnak kellene színaranyból keringenie Földünk körül, ha vennénk a fáradságot, és a Krisztus idején pár százalékos kamatra betett fillérünk mai ’vásárlóértékét’ kiszámolnánk.) Egyik, még élő mesterem szava járása: mondd meg nekem, honnét kapod a pénzedet és én cserébe megmondom neked, nagyjából mit gondolsz a világról és valójában kinek szolgálsz (okítasz, írsz, ítélsz, gyógyítasz és építesz) – kit is gazdagítasz te.
  Mert ez alól, talán megélhetési (?) viszketegségből, az építő- és városművészek nagy családja sem kivétel. Gondoljunk akár a kiváló Frank O. Gehry Los Angeles-i börtönépítészetére (szigorúan Michel Foucault szellemében), vagy az ifjan is kiváló ugyanő azon ’átmeneti utcabútoraira’, melyek nem titkolt mellékfunkciója, hogy a hajléktalanok bizonyosan leguruljanak róluk. Itt van Amerika, a mi Budapestünk Gellért téri metrólejárójánál, a mi Cseh Tamásunk szobrikája körül is efféle ’közösségi utcabutrokat’ láthatunk. Kipróbáltam és gratula! Ha különféle médiumok ’közjó’ gyanánt ismertetnék (el) velünk az efféle építőműveket, meg is érdemelnénk. Monte Cristo grófja úgy tette tönkre a maga Danglars báróját, hogy lefizette a korabeli hír-továbbító lánc egyik ’integető’ tornyának kertkedvelő kishivatalnokát, hamisan ’intene’ Párizs felé. Napjainkban a világ összes médiabirodalmának tulajdonosa Monte Cristo grófjaként gondolkodik.