• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Üdülni a Duna közepén

  Kollár Bence

  A Luppa-szigeti nyaralótelep nyolcvan éve

  A Luppa-sziget a Duna szentendrei ágában, Budakalász város magasságában elhelyezkedő kis sziget, nem messze a főváros közigazgatási határától. Hossza eléri a nyolcszáz métert, a szélessége nagyjából kétszáz méter a legszélesebb ponton. A 11-es főútról egy ligeterdő melletti, kis üdülőövezeten keresztül jutunk le a Duna-partra. Ezen a partszakaszon horgonyoz egy úszó büfé a kompállomással együtt.

  A sziget látványa az embert egyből megérinti. A sok, egymáshoz közel álló, apró, lábakon álló ház1 láttán egy „liliputi” világ sejlik fel. A magas növényzet, a transzparens terek, a Dunáról visszatükröződő sziget különös atmoszférát sugall. Áthajózva az élmény fokozódik, a látogató a hely esszenciáját keresi. A szigeti élmény, az idilli nyaralótelep? A folyó, az „ártériség” nagyon mélyen a levegőben van. Ezt nem csak a lábakra építés miatt érezhető. A sűrű növényzet, a kompakt térhasználat, az épület–kert–köztér viszony mind ezt érezteti.
  A szigeten egy hosszanti sétány vezet végig, amelyet kétoldalt hetvenéves, védett platánsor kísér. A vízpartra 3-3 harántirányú utca vezet le, gesztenyefasorral kísérve. A sziget közepén két füves terület található, amelyek egykor teniszpályaként szolgáltak. A szigetnek bő növényvilága van, a magas talajvízszint kedvező életkörülményeket nyújt. A Luppa-sziget közelsége vonzó a fővárosi emberek számára, a kezdetektől jobbára budapesti közösséggel rendelkezett.
  A szigetnek két arca van. A keleti oldal csendesebb, ugyanakkor több szúnyog tenyészik. Emellett a nap- és a holdkelte varázsa is átélhető. A Duna túlpartján a Szentendrei-sziget fái alkotnak szép hátteret. A nyugati oldal szelesebb, zajosabb, ám a csodálatos naplementét élvezhetik a lakók.2 A Luppa-szigeten a közelség és az elszigeteltség kettőssége mindig jelen volt. A terjeszkedő agglomeráció – a szigeten való idilli nyaralás ellentéte, a Budakalászhoz való tartozás –, de a településtől való elszigeteltség, a nyüzsgő főváros közelsége kontra a szigeten átélhetett nyugalom manapság is érezhető.